Hasiče v Libereckém kraji zaměstnávají lesní požáry a popadané stromy

LIBERECKÝ KRAJ – Od rána mají hasiči v Libereckém kraji plné ruce práce. Kvůli silnému větru vyjíždějí k popadaným stromům, spoustu jednotek během dopoledne zaměstnaly také dva lesní požáry.

První byl ohlášen krátce po 10. hodině v části obce Hradčany (Ralsko), kdy oznamovatelka viděla v lese plameny. Povoláno bylo 6 jednotek hasičů. Požár zasáhl plochu 100 x 100 metrů, hořela lesní hrabanka, ale také kmeny stromů, někde až do výšky pěti metrů. Velké zakouření si vyžádalo zásah v dýchací technice.

Aby měli hasiči dostatek vody, zřídili čerpací stanoviště na rybníku Držník. Za použití až pěti vodních proudů se podařilo požár do 12:00 hodin uhasit. Příčinou požáru byly s největší pravděpodobností spadlé dráty vysokého napětí.

Kousek od Hotelu Ještěd došlo k druhému lesnímu požáru, o kterém jsme vás informovali ZDE. Požár byl hlášen přímo z recepce Hotelu Ještěd a v první fázi se ho snažil uhasit hasicími přístroji personál hotelu. Hořelo zhruba 80 m od hotelu na ploše 20 metrů čtverečních, oheň zasáhl hrabanku a nízký porost. Na likvidaci stačil jeden vodní proud a ženijní nářadí. Jako příčina požáru se potvrdila manipulace s otevřeným ohněm (nedopalek cigarety).

K popadaným stromům kvůli silnému větru hasiči vyjížděli především na Turnovsku, a to kolem Vyskře, Hrubé Skály nebo Mírové pod Kozákovem.