Nebezpečí požárů umocní vichr, který sílí již od dnešního rána!

STŘEDNÍ ČECHY – K současnému varování před nebezpečím požárů se připojí rizika spojená s vichrem, varuje český hydrometeorologický ústav. Upozornění se týká nejen středních Čech, ale i dalších krajů celé republiky.

Nebezpečí požárů v souvislosti s teplým a suchým počasím platí až do odvolání. Nyní se přidalo varování ohledně silného větru, který může už tak dost těžkou situaci v případě požáru komplikovat. „Ve Středočeském kraji platí od úterní třetí hodiny po půlnoci do rovněž třetí hodiny ve středu,“ informuje ČHMÚ. Meteorologové očekávají, že suché a teplé počasí s nedostatkem srážek bude prozatím pokračovat a v důsledku toho vzroste nebezpečí vzniku požárů.

V úterý riziko ještě zvýší čerstvý až silný jihovýchodní vítr. Ten má v nárazech dosahovat rychlostí kolem dvaceti metrů za sekundu, terdy sedmdesáti kilometrů v hodině, což už samo o sobě představuje ohrožení. Dodržujte protipožární opatření, především nerozdělávejte oheň ve volné přírodě,  neodhazujte na zem cigaretové nedopalky a nepoužívejte otevřené zdroje ohně.

V souvislosti se zmírněním následků silného větru je radno především zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Zvlášť s ohledem na počasí v uplynulých dnech se to týká především zahradního nábytku. Také při řízení je na místě opatrnost: větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Vyplatí se také sledovat v rádiu aktuální dopravní zpravodajství.