Cestující vsetínskou MHD se mohou radovat! Na všech linkách vyjedou moderní autobusy

VSETÍN – Větší komfort, přehledné informace, moderní odbavovací systém a nízké emise – to vše plánuje ČSAD Vsetín pro své cestující. Kompletní obnova vozového parku bude podpořena osmdesátimilionovou dotací z Integrovaného regionálního operačního systému. „Dotace pokryje pětaosmdesát procent pořizovacích nákladů, zbývající část zafinancujeme z vlastních zdrojů,“ uvedl ředitel ČSAD Vsetín Oldřich Holubář s tím, že se počet dopravních prostředků vsetínské MHD rozroste celkem o 14 autobusů. „A to je přesně takový počet, aby kompletně pokryl potřeby pro obsluhu MHD ve městě,“ dodává.

Nový elektronický vizuální a akustický systém vyjde vstříc i nevidomým cestujícím, kteří si pomocí speciálních ovladačů budou moct vyžádat informace o spoji ještě před nástupem. I odbavování bude o poznání jednoduší. Nově by totiž měli být lidé schopni platit pomocí platebních karet či QR kódů. „Autobusy budou klimatizované a nabídnou poptávkové otvírání dveří. Ty budou tedy ovládány stlačením tlačítka ať už uvnitř, či vně autobusu. Především ale budou vozidla po celé své délce nízkopodlažní a to nám umožní zajistit bezbariérovost na všech trasách,“ upřesnil Holubář.

Zatímco se ČSAD Vsetín připravuje na vyhlášení výběrového řízení pro dodavatele, starost Jiří Růžička si už nyní vyhlídku do budoucna pochvaluje. „Jsem rád, že po završení dlouhodobého úsilí nabídneme cestujícím přepravní komfort odpovídající moderní době,“ sdělil. „A to na všech linkách MHD. Je to jeden z dalších kroků, kterými chceme docílit, aby lidé při přepravě na území města preferovali hromadnou dopravu před osobní automobilovou.“