Objevte novinky na hradech Kámen a Roštejn

PELHŘIMOV, JIHLAVA, VYSOČINA – Nová prohlídková trasa, unikátní motocykl, speciální prohlídky pro děti nebo tradiční šermířské slavnosti. To je jen částečný výčet lákadel, která si pro vás na novou turistickou sezónu připravily hrady Kámen a Roštejn.

Na hradě Kámen na Pelhřimovsku vstupují do nové sezóny s novými exponáty. „Výstavu jednostopých vozidel rozšíří unikátní motocykl Jawa 350/360 ve speciálním provedení pro SNB nazývaný Nanuk,“ informoval Ondřej Hájek, ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov. Interiéry hradu oživí nově instalovaná zapůjčená kolekce perkusních loveckých zbraní z období od konce 18. až do první čtvrtiny 20. století. Chystají se i speciální dětské prohlídky, které se uskuteční 11. a 12. května, komentované prohlídky poslední květnový víkend přiblíží krásy hradního parku a největší akcí bude v prvním červencovém víkendu akce Hrad Kámen napříč staletími.

Hrad Roštejn zpřístupní novou historickou expozici
Největší novinkou letošního roku na hradě Roštejn, který leží v lesích u Telče na Jihlavsku, bude otevření všech plánovaných expozic hradu. Trasu B doplní od letních prázdnin lesní herna u zvídavé lišky a ve stejném termínu na hradě zpřístupní celou historickou trasu A. Nejbližší květnovou akcí budou tradiční šermířské slavnosti – Roštejnský hodokvas, a to 11. května. První červencový víkend pak původně lovecký hrádek s dochovanou sedmibokou věží oživí divadelní prohlídky Se zlatou růží v erbu. „Pokračovat budou práce na rekonstrukci hradu spojené s omezením parkování. Aktuální doporučení najdou zájemci na www.hrad-rostejn.cz,“ připomněla kastelánka hradu Kateřina Rozinková.

Krajské památky jsou vyhledávaným cílem turistů. V loňském roce na hrad Kámen zavítalo bezmála 19 tisíc návštěvníků. Na hrad Roštejn, i přes omezení spojená s rekonstrukcí, přišlo téměř 29 tisíc lidí.

Zpráva zpracována z podkladů článku z Noviny Kraj Vysočina