Bude možné se na 1. máje políbit pod rozkvetlou třešní? Známe názor odbornice

STŘEDNÍ ČECHY – Co bylo loni a v minulých letech, nemusí platit nyní. Nejenže tradiční májový polibek můžeme letos netradičně sdílet s někým jiným, přesvědčuje nás o tom sama příroda. Do popředí vystupuje otázka: Budeme se mít, kde líbat? Bude nám třešeň ještě na prvního máje někde kvést?

Stromy urychlily vegetační aktivitu

Vlivem vyšších teplot rostlinám dříve nastupují různé vegetační fáze. Podle pozorování odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu, kteří sledují fáze živých organismů v závislosti na změnách počasí, začínají rostliny i o několik týdnů dříve svojí vegetační aktivitu. Pro leckterou rostlinu, především strom či keř, je fáze kvetení tak energeticky náročná, že ji vynechá a začne se rovnou olisťovat.

Tradiční polibek nejen pod třešní

Počátek kvetení u třešně ptačí běžně spadá do termínu 19. – 23. dubna a konec mezi 4. – 5. května. Již nyní je ale možné říct, že čas kvetení těsně míjí den, kdy si zamilovaní pod rozkvetlou třešní mají dávat polibek. Pánové by však neměli tradiční májové políbení i bez květů zanedbat, to aby si jejich vyvolené udržely krásu, plodnost a milému neuschly. Dříve se k tomu pro omlazení přidávala ještě koupel v potoce. Možná nás čekají léta koupání v potoce pod odkvetlými třešněmi. Kdo ví?

Třešně jako kulisa neposlouží

V současné chvíli jsou třešně již ve fázi konce kvetení. „Pokud bude ještě tyto dva dny teplo a vítr, a pak se jen na chvíli ochladí, tak zejména v nížinách a velmi pravděpodobně i ve středních polohách bude většina třešní na 1. máje odkvetlá, “ nepotěšila nás ve čtvrtek 25. 4. odbornice z ČSHÚ Lenka Hájková.

A to víte?

První máj – lásky čas se za našich předků slavil velmi cudně. Polibek byl intimní záležitostí a líbat ženu pod rozkvetlou třešní bylo umožněno pouze zadanému páru před svatbou. Takový polibek měl zajišťovat nejen plodnost a zaslíbení, ale také celoroční krásu a přitažlivost. S políbením souvisí i tradice stavění májek. Rozkvetlá májka se dříve stavěla ne uprostřed vesnic, jak je tomu nyní, ale u oken vyvolených svobodných dívek.