Kunětická hora už není zříceninou, nové silniční tabule budou zvát na hrad

PARDUBICE – U hradu Kunětická hora se změní hnědá silniční značka (IS 23), která upozorňuje na turistické cíle. Místo zříceniny bude zvát na Hrad Kunětická hora.

Dosavadní značka s nápisem Zřícenina hradu Kunětická hora neznalé turisty mate. „Vychází z názvu, pod kterým byl hrad zapsán mezi národní kulturní památky v roce 2001. Zároveň je ale v Ústředním seznamu památek zapsán jako Hrad Kunětická hora. Proto nám z evidence a dokumentace památek Národního památkového ústavu povolili používat na značkách tento název,“ uvádí náměstek hejtmana Roman Línek, který jednal s kastelánem Milošem Jirouškem o současných i připravovaných rekonstrukcích areálu i o marketingové propagaci památky.

Ve vedení kraje by rádi několik dosavadních značek vyměnili a prověřili možnost, zda by mohli umístit ještě několik dalších u hlavních tahů ke krajskému městu.

Kastelán Miloš Jiroušek, který se o jednu z nejvýraznějších národních kulturních památek Pardubického kraje stará už od roku 1993, sleduje už 26 let jeho proměny. „Některé pokroky nejsou na první pohled vidět, ale přesto jsou velmi důležité. Na hradě už máme veškeré sítě, kanalizaci, pitnou vodu i čističku odpadních vod. Mnoho úprav jsme udělali v paláci, pro správu hradu je do historických zdí vložená nenápadná novostavba jako dům v domě. Opravena byla kaple sv. Kateřiny Alexandrijské, upravují se svahy čedičové hory i její okolí, trávu spásají ovce a kozy.“

Nejradikálnější úpravy ale památku teprve čekají. V současné době tu za provozu probíhá první etapa rekonstrukce hradního areálu za 75 milionů korun. Z velké části je hrazena z evropských dotací. Týká se části, kterou za první republiky zvelebil pardubický Musejní spolek podle plánů architekta Dušana Jurkoviče a kde bývala i vyhlášená restaurace. Vzniknou tu nové výstavní prostory k historii hradu věnované Dušanu Jurkovičovi a prvorepublikový vzhled se vrátí i dřevostavbě pro občerstvení s krásnou vyhlídkovou terasou. Celý projekt je naplánovaný až do roku 2021, ale jeho část bude zřejmě hotova už dříve.

Druhá etapa rekonstrukce se bude týkat především paláce hradu, jehož severní křídlo tu chtějí nově využít jako víceúčelový prostor pro divadelní představení či výstavy. V rámci této rekonstrukce by se mělo opravit i hygienické zázemí v podhradí, v blízkosti amfiteátru. „V tuto chvíli máme už projektovou dokumentaci a stavební povolení, s druhou etapou se chceme přihlásit do další výzvy programu ITI,“ dodává kastelán Jiroušek.