Po roce opět začala stavba soch z písku v Písku

PÍSEK – V Písku začala stavba soch z písku. Tato akce do města každoročně přiláká tisíce návštěvníků, kteří obdivují, co zde sochaři vytvořili. Během dvou týdnu tak na náplavce řeky Otavy u Kamenného mostu „vyroste“ postupně pět soch, které budou slavnostně představeny na vernisáži v rámci akce zvané Pískoviště 2019.

Včera, 25. dubna 2019, tak v ranních hodinách na náplavku dorazila první třicetitunová fůra speciálního písku, který se ve formách začne hutnit, aby z něj umělci následně mohli vyřezat sochy. Už po třinácté zde pod rukami uměleckých sochařů Josefa Faltuse a Mariana Maršálka vznikne pět soch, tentokrát na téma „Písecké osudové devítky“.

„Letošní sochy představí několik událostí devítkových roků v dějinách města počínaje 600. výročím založení husitské městské republiky v Písku až po 30. výročí obnovy demokracie v naší zemi,“ informuje Edita Kučerová z odboru školství a kultury. Ta také dodává: „Vernisáž se uskuteční v pátek 10. května od 11:30 hodin v rámci Pískoviště 2019. Hudebními ukázkami akci doprovodí trio umělců Píseckého komorního orchestru.“

Současně s výstavou soch bude k vidění i venkovní výstava „Písek město textilu – Jitex slaví 70“. „Za příznivých podmínek zůstanou sochy i výstava volně ke zhlédnutí do podzimu 2019,“ sdělila tisková mluvčí Městského úřadu v Písku.