Skanzen Rochus připomene prvomájové tradice Slovácka a otevírání pastvin

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Je i pro vás první máj spojen s časem lásky? Přijďte se ponořit do tradic Slovácka, které začátek května prožívalo jinak než my dnes. Slavnostním otevřením pastvin a vyhnáním ovcí na pastvu oživuje skanzen Rochus v Uherském Hradišti zvyky spojené se zemitým duchem starých časů, kdy se kolem vztyčené májky nesl zpěv, tanec a radost z dobrého vína a jídla. Přijďte prožít obnovené tradice na vlastní kůži!

Od středeční desáté hodiny vás organizátoři zapojí do přípravy májky. Ruku k dílu přiloží mařacká chasa a k práci zahraje folklorní soubor Cifra. „Tatínci se syny se mohou zapojit do odkornění kmene májky, něžné pohlaví zase může pomoci děvčatům z Cifry s výrobou růžiček z krepového papíru a se zdobením májky,“ zve k aktivní účasti programová pracovnice Petra Pavelčíková. „Po dvanácté hodině se pak začne májka zvedat a to pěkně postaru s pomocí žebřů, tyčí a provazů.“ Aby se dílo povedlo, nemůže k němu chybět pohárek dobrého vína z Vinařství Medek a z Vinařství Čajka, ani v peci pečené placky, jarošovské pivo a domácí koláčky z Kunovic.

Jedenáctá hodina bude patřit pasteveckým tradicím, které Park Rochus oživí již devátým rokem jako součást péče o krajinu. K vidění bude i práce s pasteveckým psem a tajuplné umění zpracování ovčí vlny. Jelikož je akce součástí osvětové kampaně „Ptáci – žijí tady s námi“, nebude chybět ani setkání s ornitoložkou, která vysvětlí, proč a jakým způsobem se kroužkují ptáci ve volné přírodě a jak my lidé můžeme zlepšit jejich život k zimě či v době sucha.

Děti si rozhodně na nudu nevzpomenou. Po celou dobu pro ně budou připraveny tvořivé dílničky, minizoo hospodářských zvířat a zábavně naučná stanoviště s Přírodovědným centrem Trnka a Centrem ekologické výchovy Žabka.

Duchovní význam události byl pro naše předky stejně důležitý jako její světská stránka a tak se i nyní pro návštěvníky otevře kaple sv. Rocha. Od třetí hodiny odpoledne zde bude sloužena mše svatá.

Oprostěte se na chvíli od současnosti a ponořte se do čisté jednoduchosti slovácké minulosti. Ve středu od deseti do pěti nastane čas nechat se okouzlit májem!