Zásahovka a vyjednavač v akci! Dívka hrozila sebevraždou

PARDUBICE – Policejní zásahová jednotka, záchranáři, hasiči, policisté – ti všichni včera v Pardubicích asistovali u zásahu s cílem zmařit pokus sedmnáctileté dívky o sebevraždu.

Drama se odehrávalo u panelového domu v pardubické Lonkově ulici, kde se dospívající dívka zabarikádovala ve svém pokoji a vyhrožovala, že se zabije. Policisty přivolali zoufalí rodiče dívky, kteří se nemohli do pokoje dostat a měli oprávněné obavy, že si pubescentka něco udělá. Policejní vyjednavačka se dvě hodiny snažila teenagerce její čin rozmluvit, ale nikdo jí neodpovídal. Na dotazy dívka nereagovala, nikdo nevěděl, co se za zavřenými dveřmi odehrává.

Velký rozruch na klidném sídlišti pak vyvolala zásahová jednotka Královéhradeckého kraje, která si začala chystat beranidlo a balistické štíty. Dva zakuklenci slanili ze střechy domu k oknu ve třetím patře, aby dívce zabránili v případném pokusu vyskočit z okna. Celou situaci sledoval z protějšího domu policista s dalekohledem a vysílačkou informoval své kolegy, co se děje za záclonou.

Nakonec po dvou hodinách marného vyjednávání policisté ze zásahové jednotky beranidlem rozrazili dveře. Dívka byla v pořádku a záchranáři ji odvezli do nemocnice k psychologickému vyšetření. Sebevražedné sklony u mladých lidí se objevují nejčastěji kvůli vztahovým problémům nebo kvůli šikaně ve škole. K podobným zásahům však u mladistvých dochází minimálně. Psychologové doporučují mladým lidem v podobné situaci obrátit se na krizová centra nebo Linku bezpečí.

Ilustrační foto, zdroj Policie ČR