Čarodějnické reje na jihu Čech. Víme, kam se vypravit

JIŽNÍ ČECHY – Blíží se 30. duben a s ním je spjato pálení čarodějnic i různé čarodějnické reje. Už víte, kde tento večer budete trávit? Pro lepší orientaci jsme si pro vás připravili takovou sondu, kam se na jihu Čech vypravit.

Krajská metropole Jihočeského kraje pořádá například Pálení čarodějnic na letní scéně Domu kultury Slávie, a to od 17:30 hodin. Můžete se těšit na muziku, tanec, kouzlení a spousta zábavy pro celou rodinu.

Český Krumlov má zítřejší program pořádně nabitý, takže i Pivovarské zahrady ožijí čarodějnickým rejem. Od 11:00 do 13:00 hodin studenti místního gymnázia připravili Studentský majáles; od 14:00 do 19:00 je naplánováno dětské hravé čarodějnické odpoledne a chybět nebude ani tradiční stavění máje, a to od 16:30 do 17:00 hodin. V 19:00 hodin čeká českokrumlovské zapálení samotné vatry, od 20:00 hodin pak koncert české špičkové bluegrassové kapely Druhá tráva v čele s Robertem Křesťanem. Krumlovem projde ale například i lampionový průvod, a pokud máte rádi tajemno, pak se vydejte na Tajemnou stezku klášterní zahradou, a to od 20:30 hodin.

Strakonické čeká hudební a soutěžní program pro děti i dospělé, který se uskuteční v kempu Podskalí.

Písek vás zasvětí do keltské tradice, kterou jsou oslavy významného svátku Beltain, vše vypukne v 16:30 hodin na zahradě Kulturního domu. V rámci zajímavého programu bude především hořet oheň. Můžeme ho přeskakovat nebo ho propojit s kouzlem tance vášnivých, mladých lidí. Této noci se otevírají jeskyně a vydávají své poklady, proto pro rodiny bude připravena krátká procházka podél řeky, kde děti mohou hledat tajemné runy, které je k pokladu dovedou. Noc končí prvním májem, dnem lásky, a proto si zamilovaní nebo osamělí budou moci namíchat bylinnou koupel lásky, která jim lásku rozhodně zaručí. Tvořiví si mohou vyrobit keltskou spirálu a mnoho dalšího.

Město Jindřichův Hradec ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Jindřichův Hradec zvou 30. dubna v 18:30 hodin do parku pod Gymnáziem V. Nováka. „Naše čarodějnice jsou hlavně o programu a soutěží pro děti, diskotéce Michala Arnošta, opékání buřtů na ohni a o celkové atmosféře. Vatru postaví dobrovolní hasiči, ustrojí i čarodějnici a soutěží pro děti přispějí ke zdárnému průběhu celé akce. Každé dítě v kostýmu čarodějnice a čaroděje obdrží malý dárek,“ slibují organizátoři.

I prachatičtí se mohou těšit na čarodějnický slet, a to od 17:00 hodin na Velkém náměstí. Nenechte si ujít Čarodějnický rej s bohatým doprovodným programem.

Třeboň láká na tradiční pálení čarodějnic na Louce u Zlaté stoky. Podle organizátorů bude otevřeno venkovní občerstvení s nabídkou grilovaných jídel, teplých i studených nápojů. Opékání buřtů je samozřejmostí, přičemž ty bude možno zakoupit na místě.