Čeští hasiči a záchranáři patří ke světové špičce. Přesvědčte se!

PLZEŇ – Neustále svádí boj s časem. To vše kvůli nám. Aby byli co nejdříve na místě, kde se odehrávají vypjaté dramatické okamžiky, a oni mohli zachraňovat naše životy, majetky, odvracet katastrofy.

Jejich profesionalita je známá za hranicemi naší země. Ať už to bylo třeba loňské prvenství českých hasičů na Mistrovství světa v požárním sportu, nebo například vynikající práce českých záchranářů v Nepálu, kde následkem ničivého zemětřesení bylo usmrceno více než osm tisíc lidí a zničeno přes osm set tisíc domů. Přicestovali sem a předvedli zde svoji skvělou připravenost a patřili k těm nejlepším ze všech.

Jedním z důvodů, proč jsou tak výborní, jsou i taktická cvičení IZS (integrovaná spolupráce hasičů, záchranářů a policie), jako bylo to nedávné na letišti Plzeň – Líně. To cílilo na zásah po pádu letadla. Vše propuklo v dopoledních hodinách.

Námět cvičení zněl:

Během odletu dopravního letadla, které přepravuje osmdesát pasažérů včetně palubního personálu, dojde k selhání motorů. Piloti se pokouší nouzově přistát, při čemž dojde k pádu letadla v západní části letiště. Na místě se nachází mrtví a zranění (osmdesát osob). Po nehodě dojde k lokálním požárům trosek stroje.

Do akce vyjelo kolem sto hasičů, sedmačtyřicet záchranářů, devětadvacet policistů, posádka vrtulníku záchranné služby a poprvé v rámci cvičení i čtyři koroneři (jejich hlavní úlohou je vyšetřovat úmrtí a vydávat úmrtní listy v nejednoznačných případech). Nemluvě o personálu nemocnic, do kterých byli transportováni zranění. Na místě se celkem zúčastnilo 316 cvičících, osmdesát figurantů z řad studentů a příslušníků a zaměstnanců Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Zdroj: HZS

První na místě byli hasiči, kteří provedli průzkum, záchranu zraněných z torza letadla a hašení hořících trosek. Poté transportovali zraněné na stanoviště záchranky, kde si je převzali do péče lékaři a záchranáři. Ti jim poskytli neodkladnou péči, rozhodli o vážnosti jejich zranění a zajistili transport do nemocnic. Aby situaci složky neměli úplně jednoduchou, někteří zranění byli v šoku a komplikovali situaci nerespektováním pokynů hasičů a záchranářů a vraceli se na místo, kde byla „těla“ jejich „spolucestujících“.

Celá akce byla ukončena po čtrnácté hodině. „Závěrem lze konstatovat, že cvičení splnilo svůj účel, a že složky IZS v Plzeňském kraji jsou na podobné situace připraveny,“ konstatoval mluvčí hasičů Petr Poncar.

Zdroj: HZS