Těšte se! Letošní ročník Zlín Film Festivalu se ponese v duchu objevů a poznání

ZLÍN – Padesátý devátý ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež i letos ovládne krajské město a to mezi 24. květnem a 1. červnem. Nejstarší a největší filmová přehlídka svého druhu na světě začíná již za necelý měsíc a celkem uvede dvě stě osmdesát snímků z jedenapadesáti zemí světa. Jako pocta slavnému zlínskému rodákovi se hlavní i doprovodný program ponese v duchu letošního tématu „Objevuj a poznávej“.

„Důležitým aspektem festivalu je mladé diváky prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat jejich povědomí o okolním světě, rozvíjet estetické, sociální a morální cítění,“ popisuje poslání festivalu jeho prezident Čestmír Vančura. „Cílem odborného programu je potom přispívat k rozvoji české kinematografie pro děti a mládež.“

S tímto mottem na paměti otevře letošní program český snímek TvMiniUni: Zloděj otázek kombinující prvky animovaného, loutkového a hraného filmu. Večerní zahájení pro dospělé diváky si vezme na starost australský rodinný film Chlapec a pelikán s Geoffreyem Rushem. Oba se zároveň zařadí do prestižní mezinárodní soutěže, která se opět odehraje v šesti kategoriích – snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, dokumentární filmy pro děti a mládež, animovaná tvorba a studentské filmy. V porotě se objeví samá slavná jména, z nichž je rozhodně třeba představit Xiaojuan Zhou, prezidentku kanadské distribuční společnosti Attraction Distribution, která je lídrem na poli dětského a rodinného filmu ve světě.

Téma „Objevuj a poznávej“ k poctě Miroslava Zikmunda

Mimo tradiční soutěž spojí promítaná díla jednotné téma objevování a poznávání, které organizátoři zvolili u příležitosti stoletého výročí narození slavného zlínského cestovatele Miroslava Zikmunda. „Diváci se mohou těšit na filmové poznávání a objevování ve třech oblastech: Příroda, Lidé a Země,“ upřesnila umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Kromě přírodopisných dokumentů se kategorie Příroda zaměří na oblast ekologie a životního prostředí ve formě, která zaujme a poučí i mladé diváky, pro něž je festival určen. Kategorie Lidé přinese celovečerní hrané filmy o původních obyvatelích různých koutů světa a díky nim tak budou diváci moci sdílet jejich fascinující příběhy. Sekce Země uvede profil balkánské kinematografie. V rámci každého bloku se představí významné a výrazné osobnosti jako nefalšovaný „Maoravák“ (napůl Maor, napůl Moravan) Frank Tomas Grapl, producent, režisér a filmař žraloků Steve Lichtag a mnozí další.

Hvězdní hosté

Účast mezinárodních celebrit je již tradičně jednou z nejoblíbenějších části festivalu. Letos se můžeme těšit hned na tři mladé herečky. Jordanne Jones z Irska je divákům známá například ze snímku Metal Hearts, který ve Zlíně sama uvede. Její britská kolegyně Eleanor Worthington-Cox se proslavila famózním výkonem v muzikálu Matilda a objevila se i ve známém britském seriálu Brittania. Trojici uzavře mladá německá hvězda Milena Tscharntke, tvář dramatu Isy Way Out.

Doprovodný program

Značná část zlínského festivalu se odehraje mimo kinosály. Tvoří jej řada divadelních představení, koncertů, workshopů, dále odborné přednášky, výstavy, interaktivní a benefiční programy, ale také sportovní a společenské akce.

Poctu Miroslavu Zikmundovi si vzalo na starost Muzeum jihovýchodní Moravy ve spolupráci s klubem Hanzelky a Zikmunda ve Zlíně. Prostřednictvím populárně naučného programu v parku Komenského přiblíží dětem neotřelou formou zajímavá místa z jejich cest.

Tradiční součástí festivalu je dražba uměleckých filmových klapek, kterou letos utvoří sto dvacet čtyři originálů od tuzemských výtvarníků. Jejich přehlídka vyvrcholí aukcí naplánovanou na 26. května v Kongresovém centru ve Zlíně.

Slavnostní ukončení se již počtvrté odehraje ve sportovním duchu, a sice půlmaratónem Monet+ Zlín, který odstartuje v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne. Předcházet mu bude rodinný běh na čtrnáct set metrů určený pro rodiny s dětmi.

Naprostou novinkou jsou speciální food pointy, v rámci kterých budou mít malí i velcí návštěvníci možnost se stravovat v průběhu celého festivalu. Pro rychlé odbavení i jednodušší formu úhrady bude zaveden elektronický čipový systém, díky němuž můžete pohodlně ochutnat speciální menu místních restaurací.

Kompletní program i možnost on-line nákupu vstupenek umožní festivalová aplikace pro chytré telefony. Pro podrobnosti navštivte webové stránky události.