Vysočina se přidala k demonstracím, v Brodě se sešlo na 300 lidí

VYSOČINA, HAVLÍČKŮV BROD – Ani déšť neodradil přes tři stovky Broďáků a lidí z okolí, kteří dorazili na protest celorepublikově koordinovaný Spolkem Milion chvilek pro demokracii. Na Havlíčkově náměstí vystoupili spisovatelka Markéta Hejkalová, pedagog Aleš Říman a historik Michal Kamp.

Nápad uspořádat setkání a bránit nezávislost české justice vzešel od Jaroslava Reka, přítele Michaely Krpálkové a Petra Kletečky, kteří nakonec narychlo setkání zorganizovali. „V podstatě jsme se domluvili minulý čtvrtek v noci. I proto jsem strašně mile překvapená. Ze začátku to kvůli počasí vypadalo smutně, ale nakonec lidé dorazili a můžeme mluvit o davu. Na Brod je to mega velký úspěch,“ okomentovala průběh Michaela Krpálková.

Složení účastníků akce bylo v Brodě opravdu rozmanité. Od dětí, přes studenty, mladé páry i starší občany. „Pro nás je nepřípustné, aby Andrej Babiš dělal to, co dělá. Nesouhlasíme s tím a chceme, aby lidi věděli, že studenti stojí v čele spolu s ostatními,“ nebála se projevit svůj názor středoškolačka Milena Krupičková, která přišla s kamarádkami a transparentem v podobě přeškrtnutého obličeje Andreje Babiše.

Žádné nadávky, názory a podněty k zamyšlení

Nešlo jen o kritiku premiéra Andreje Babiše, vystupující z řad významných osobností Brodu pojmenovali realitu a nastínili hned několik důležitých myšlenek.

„Stále kritizujeme Andreje Babiše a říkáme, co dělá špatně. Dělá to špatně, ale je třeba taky začít u toho, že každý z nás jsme voliči nějaké politické strany. A já bych Vás chtěl snažně poprosit, abyste apelovali na své politické strany, aby se pokusily srozumitelně zformulovat ucelené politické programy, aby se profesionálněji začaly věnovat výběru svých kandidátů a postavily do boje skutečné osobnosti a pokusily se postavit protiváhu populismu konkrétní a moderní kampaní,“ nechal se slyšet Aleš Říman.

„Minulost nám ukázala, že v momentě, kdy čekáme a spoléháme, že nás naše demokratické instituce zachrání, samy od sebe, jenom protože jsou, je naprosto zcestná. Naše republika za 100 let existence několikrát čelila krizím a nikdy neuspěla. Důvodem byla buď pasivita obyvatelstva nebo ve druhém případě zbabělost. Proto je potřeba se situaci postavit,“ doplnil Michal Kamp, historik a ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod.

Ale přišlo i na konkrétní kritiku premiéra. „Dotační podvod zní tak nenápadně, skoro nevinně, jako by to byla úplně obyčejná věc, a přitom je to krádež. Premiér naší země připravil o 50 milionů korun daňové poplatníky Evropské unie – české prodavačky, polské horníky, finské učitele a také voliče a voličky Hnutí ANO,“ zdůraznila mimo jiného spisovatelka a organizátorka Podzimního knižního veletrhu Markéta Hejkalová.

Na oficiální program navázal malým, speciálním recitálem písničkář Pavel Lutner. Podrobnosti k akci najdete pod touto FB akcí.

Na Vysočině se k celorepublikovým demonstracím zapojila další města – Jihlava, Třebíč, Telč, Žďár nad Sázavou, Ždírec nad Doubravou, Nové Město na Moravě nebo Světlá nad Sázavou. Podle organizátorů protestů na 102 obcí a měst po celé republice.