Zdrží se otevření mostu v centru Olomouce?

OLOMOUC – Jedna z projednávaných změn stavby protipovodňových opatření v Olomouci narazila na odpor obyvatel. Čtyřem vlastníkům bytů se nelíbí snížení počtu vrtaných pilot na levém břehu. Jejich odvolání proti stavebnímu rozhodnutí může posunout termín dokončení mostu na ulici Komenského.

V současnosti pokračuje výstavba mostu na ulici Komenského, v okolí Envelopy stavaři dokončují ochranné a opěrné zídky, stavba vodovodu a kanalizace probíhá na několika místech. Svůj úkol odvádějí i archeologové, kteří na pravém břehu odkrývají základy středověkých domů, které dělníci objevili při odtěžování zeminy v místech, kde má vzniknout náplavka.

Jako problém se však ukázalo snížení počtu vrtaných pilot na levém břehu. Tento krok měl snížit vliv stavby na nábřežní domy i okolní komunikace. „Učinili jsme všechny možné kroky k tomu, abychom vyšli vstříc obyvatelům okolních ulic, jak to stavba takového rozsahu umožňuje, a současně abychom pracovali podle harmonogramu prací. Nad rámec běžných postupů jsme kvůli stížnostem čtyř jednotlivců nechali zpracovat několik nezávislých odborných posudků, průzkumů a posouzení, které potvrdily, že stavební postup neohrozí bezpečnost obyvatel a jejich majetku. V místě stavby navíc probíhá nepřetržitý geotechnický monitoring. Je možné, že tímto krokem zdrží výstavbu mostu na ulici Komenského,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Snížení pilot už úspěšně provedlo Povodí Moravy na pravém břehu. Změnu odsouhlasil stavební úřad. Přesto postup napadli vlastníci čtyř bytů v ulici Nábřežní. Odvolání proti rozhodnutí o změně stavebního povolení, které podali, tak může oddálit termín dokončení mostu na ulici Komenského, který představuje důležitou dopravní tepnu.

Může dojít k paradoxní situaci, že most Komenského bude dokončen v termínu dle harmonogramu, ale z důvodu nedokončených prací na levém břehu nebude moci být napojen na existující komunikaci a předán do užívání.

Více o výstavbě protipovodňových opatření v Olomouci se dočtete ve článku Stavbu v centru města hlídá nepřetržitě geotechnický monitoring.