Dobrovolní hasiči si o nové technice mohli dosud nechat zdát

ŠUMPERSKO – Získat nové auto pro dobrovolné hasiče v malé obci, navíc v okrajových částech regionu, je velký úspěch. Přitom právě tam je pomoc v místě často velmi důležitá. Následky vichřic, přívaly sněhu a námraza patří k nejčastějším případům, při kterých dobrovolní záchranáři na severu Šumperska zasahují.

Následují dopravní nehody a požáry. Některé jednotky musí asistovat při vážnějších zásazích profesionálním kolegům, což by se neobešlo bez potřebného vybavení. Čím lepší výbava, tím účinnější je pak pomoc obyvatelům v krizových situacích.

Některé jednotky mají k dispozici repasované vozy nebo použité od kolegů z měst a movitějších obcí. Ve Starém Městě na Šumpersku nyní mají první nové zásahové auto v historii sboru.

„Technických zásahů v posledních letech přibývá. Je to dáno i tím, jak se mění klima, řešíme častěji události v souvislosti s počasím. Co se požárů týče, je jich poslední dobou méně, lidé si dávají více pozor,“ uvedl velitel jindřichovských dobrovolných hasičů Martin Navrátil s tím, že Jindřichov má nyní druhé nové auto v historii sboru. To první získala jednotka v roce 1985.

Dobrovolní hasiči ve Staré Městě získali vůbec první nový automobil v historii SDH. S novým autem už vyráželi více než desetkrát. „Je rychlé, vleze se do něj více hasičů, navíc je vybavené pro technické zásahy,“ říká starosta staroměstského sboru Hubert Kouřil.

Nová auta pořídily jednotky dobrovolných hasičů díky projektům podpořeným z Integrovaného regionálního operačního programu. Ty realizovaly prostřednictvím obecně prospěšné společnosti MAS Horní Pomoraví. Každé evakuační zásahové vozidlo stálo kolem jednoho milionu korun na jednotku požární ochrany.