Důvěřivá žena naletěla virtuálnímu příteli

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – I přes častá upozornění a varování od policie jsou internetové podvody stále častějším problémem, který má nespočet podob. Podvodníci sází na lidskou důvěřivost, nedbalost nebo touhu vydělat si nějaké peníze. Tentokrát se nechala napálit naivní mladá žena, která naletěla muži vydávajícímu se za vojáka v zahraničí.

„Mladá žena si začátkem roku začala přes sociální sítě psát s údajným vojákem pracujícím v zahraničí,“ popisuje policejní mluvčí Milena Šabatová. „Po krátké komunikaci se na ni s důvěrou obrátil, že by si u ní potřeboval uschovat nějaké cennosti, peníze a oblečení, které nechce mít u sebe. Žena mu v dobré víře vyšla vstříc a s návrhem, že jí vše pošle v balíku, souhlasila.“

Problém nastal ve chvíli, kdy byla vyzvána k úhradě za zásilku v hodnotě sedmnáct set euro. Obrátila se proto na svého virtuálního přítele, aby jí situaci vysvětlil. Ten ji uchlácholil, že si své výdaje zaplatí z doručené zásilky. Peníze tedy odeslala, ale balíku se nedočkala. Muž ji opět ukonejšil a sdělil jí, že posílá druhou zásilku, ve které bude ještě více peněz. Ovšem poplatek se tentokrát vyšplhal na šest tisíc euro.

To už žena zbystřila a obrátila se na policii. Důvěřivost ji bohužel připravila o sedmačtyřicet tisíc korun. Podvodníka nyní hledá policie a za jeho jednání mu hrozí až dvouletý trest.