Kde se dnes rozhoří fatry záleží jen na rozmaru počasí…

STŘEDNÍ ČECHY – Déšť, který tak toužebně očekávají zemědělci, nedělá radost všem, kteří se dnes těší na pálení čarodějnic. V tomto směru bude skutečně záležet jen na náhodě. Ne všude ve Středočeském kraji prší stejně! 

Minulé týdny střední Čechy sužovalo sucho, místy až extrémní, takže hrozil přetrvávající zákaz veřejných ohňů. Ten sice byl zrušen, ale déšť také není nejšťastnější počasí. “V úterý bude většinou oblačno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty by se měly vyšplhat ve středních Čechách na 13 až 16 stupňů. Oblačno a místy přeháňky se budou týkat i středy a čtvrtka, teploty se mají pohybovat kolem 14 – 19 stupňů,” zní předpověď z ČHMÚ.

Naopak zemědělci se radují, že hrozba extrémního sucha, která je pro ně likvidační, by mohla být zažehnána, ovšem jen pokud nepůjde o jediný déšť za delší dobu. Ti se shodují, že by bylo potřeba, aby pršelo vydatněji a aby déšť zasáhl jejich pole. Po Středočeském kraji neprší stejně vydatně a někteří na tom mohou být lépe, než druzí. Základem je, aby sprchlo ještě párkrát. „Chtělo by to déšť ještě tak dva, tři dny, aby to pomohlo rostlinám v začátku,“ říká Věra Novotná, jejíž rodina hospodaří kousek za Prahou.

„Zrovna tento typ deště je ale ten, který by mohl od sucha pomoci a ve větší míře se vsáknout, jelikož jde o delší trvalejší déšť,“ vysvětlil Pavel Zahradníček expert na sucho. Problém by mohl nastat s krátkými přívalovými dešti. „Ty mohou lehčeji odtéct. Podle naší předpovědi na stránkách Intersucho.cz se předpokládá, že dojde k výraznějšímu zmenšení rozsahu sucha, hlavně v oblasti Čech,“ řekl.