Máte problémy se spánkem? Víme, kde vám ve východních Čechách mohou pomoci

PARDUBICE – Nové pracoviště s výstižným názvem Institut spánkové medicíny, centrum diagnostiky a léčby poruch dýchání ve spánku, otevřela Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví. Provoz centra zahájil krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.

Nové centrum je akreditované Českou společností pro výzkum spánku a spánkovou medicínu. „Zájem o tyto služby při dostatečném spádovém území registrujeme opravdu velký, nyní se nám podařilo uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami, takže předpokládám plné vytížení centra,“ řekl radní Valtr.

Zařízení je dle platných kritérií druhým nejvyšším akreditovaným zařízením a jediným akreditovaným ventilačním centrem v Pardubickém kraji. Je oprávněno vyšetřovat a diagnostikovat dospělé pacienty s poruchou spánku a indikovat ventilační léčbu ve všech režimech.

V rozvoji zdravotnických služeb mimo akutní péči lze podle radního Valtra nalézt příležitost pro širší nabídku služeb krajských zdravotnických zařízení v oblasti následné péče. Toto spánkové centrum je jedním z příkladů. Kvalitní spánek je samozřejmě velmi důležitý pro všechny. Včasná diagnostika a léčení poruch však může velmi pomoci především v případech závažnějších poruch spánku či dýchání, které člověka již i významně zdravotně ohrožují, a takových případů není málo. „Je proto možná symbolické, že nové centrum spánkových poruch vzniklo právě v léčebně dlouhodobě nemocných. Stává se tak navíc prvním centrem v kraji, které nabízí pomoc v celé škále spánkových poruch pro širokou veřejnost,“ dodal radní Valtr.

Informace získáte na telefonním čísle 601 084 874 od 7 do 15 hodin nebo ZDE.

 

Ilustrační foto