Policisté radí: Nenechávejte věci v autě, ať neskončíte stejně!

PLZEŇ – Příležitost dělá zloděje. Taky necháváte uvnitř svého auta věci, zamknete ho a odejdete v domnění, že je vše v pořádku? Děláte velkou chybu a zaděláváte si tak na zbytečný problém, který vás následně bude mrzet.

Plzeňští policisté dnes a denně přijímají oznámení o nových případech vloupání do motorových vozidel a krádeží věcí z nich. „V současné době šetříme tři případy vloupání do aut, kdy neznámý pachatel rozbil okno a odnesl si všechny cenné věci, které se tam nacházely,“ informuje policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Případ 1

V prvním případě se jednalo o auto značky BMW, které stálo zaparkované v centru města. Zloděj rozbil zadní okno a z auta si následně odnesl 700 Euro a značkové oblečení. Svým jednáním způsobil jednapadesátiletému poškozenému škodu přes čtyřicet tisíc korun.

Případ 2

K dalšímu vloupání došlo ve stejný den v odpoledních hodinách. Neznámý pachatel rozbil okno předních dveří Citroenu a ukradl notebook, mobilní telefon i peněženku s doklady a finanční hotovostí. Škoda přesáhla hranici pěti tisíc korun.

Případ 3

Třetí případ vloupání do auta šetří policisté na Slovanech. Pachatel opět rozbil dveřní okno a z přihrádky u spolujezdce vzal značkovou peněženku, ve které bylo devět tisíc korun.Policie po pachatelích intenzivně pátrá.

Policie vysvětluje:

Nejen s ohledem na výše uvedené je třeba uvědomit si, že zloději opravdu velmi často trvá jen kratinký okamžik vloupat se do auta a z něj odcizit vše, co má větší či menší hodnotu. K protiprávnímu jednání je často může zlákat například bunda, odložená na zadním sedadle. Mnohdy poškozením auta napáchají více škody než následnou krádeží věcí z něj. Dovnitř se většinou dostávají násilím, kdy za pomoci různých předmětů rozbijí okénko vozu či poškodí zámky dveří. Občas zlodějům nahrávají sami majitelé či provozovatelé vozidel, kteří vůz zapomenou zamknout nebo jej sice zabezpečí, ale nezaktivují dnes již tak běžná zabezpečovací zařízení, např. zvukové alarmy. Objektem zájmu zlodějů bývají velmi často nejen autorádia a GPS navigace, ale i méně cenné či zcela bezcenné věci, volně uložené na sedadlech, středových panelech a dalších viditelných místech v autě.

Policie doporučuje:

• Při odchodu od vozidla zkontrolujte, zda jste řádně vozidlo zajistili, uzamkli a nenechali otevřená okénka.

• Zjistěte, zda nejsou zvenčí vidět předměty, které jste nechali ve vozidle.

• Zkontrolujte, zda jste nenechali na viditelných místech vystavené hodnotné předměty, jako jsou kabelky, peněženky, kamery, fotoaparáty, počítačové komponenty, mobilní telefony, kufříky a další věci, které mohou být lákadlem pro zloděje (i obyčejná prázdná igelitová taška může zloděje přilákat).

• Důrazně připomínáme, že velkým lákadlem pro zloděje jsou autorádia a navigační systémy.

• Při koupi autorádia dejte přednost přenosnému modelu se snímatelným panelem, nebo kódovému přístroji.

• Navigační systém uschovejte na bezpečné místo, nebo vezměte s sebou.

• Jedním z preventivních opatření je také vhodné místo k parkování. Hlídaná parkoviště, viditelná a frekventovaná místa ztěžují zlodějům vloupání.

• Pokud zjistíte, že Vám z vozidla byly odcizeny věci nebo byl vůz ukraden, vše oznamte Policii České republiky na linku 158, nebo na nejbližší policejní oddělení.

• Nikdy s vykradeným vozidlem nemanipulujte, mohli byste zničit případné stopy.

• Nebuďte lhostejní, všímejte si svého okolí. V případě potřeby volejte na linku 158. Příště může být ohrožen Váš majetek a něčí pomoc Vám přijde vhod!

Pamatujte, že vloupání do motorových vozidel je častým trestným činem v policejní statistice.