Poznáte projevy cévní mozkové příhody? Poradí vám v Prostějově

PROSTĚJOV – Preventivní vyšetření, ale i informace, jak projevy cévní mozkové příhody rozpoznat, jak postupovat pokud se CMP vyskytne a jakou volit správnou životosprávu, nabídne Den prevence cévní mozkové příhody. Konat se bude v úterý 7. května od 8 do 12 hodin ve vstupní hale Nemocnice Prostějov.

„Zájemci mohou průběžně chodit bez objednání. Zdarma jim nabídneme měření krevního tlaku a pulsu, vyšetření hladiny krevního cukru, měření tuku i odborné poradenství nutričních specialistů v oblasti správné výživy,“ pozvala na vyšetření vrchní sestra neurologického oddělení Nemocnice Prostějov Božena Böhmová.

Cévní mozková příhoda je hlavní příčinou trvalé invalidity a druhou nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Rozpoznat včas toto onemocnění a okamžitě přivolat rychlou záchrannou službu je nejzásadnější pro záchranu pacienta.

„Právě rychlá pomoc, aplikace trombolýzy do čtyř a půl hodiny od prvních příznaků, hospitalizace na jednotce intenzivní péče a správný postup při léčbě, mohou velmi často odvrátit trvalé následky. Proto znalost prevence a okamžité pomoci v případě vzniku cévní mozkové příhody se hodí úplně všem. Nikdy nevíte, kdy nemoc postihne například vaše příbuzné nebo i kolegy v práci,“ doplnila Božena Böhmová.

I když vás nic nebolí, nepodceňujte příznaky a zavolejte záchranku!

Onemocnění se může projevit různými příznaky, závisí na tom, která část mozku je právě zasažena. Nejčastěji si okolí pacienta všimne poklesu koutku úst, poruchy řeči, kdy se projevy člověka s mozkovou příhodou stávají nesrozumitelnými, pacient nerozumí či nepoužívá správná slova. I když postiženého nic nebolí a příznaky mohou třeba i ustupovat, zdravotníci jednoznačně radí nepodceňovat situaci a vždy volat záchrannou službu, tedy telefonní číslo 155.

Cévní mozková příhoda nejčastěji postihuje osoby starší 65 let, častěji muže. U žen ale naopak bývají důsledky fatálnější, vlivem vyššího hormonálního zatížení organismu. Jen v loňském roce v Nemocnici Prostějov na neurologickém oddělení a oddělení jednotky intenzivní péče ošetřili 257 pacientů s tímto onemocněním, z toho 52 bylo léčeno intravenózní trombolýzou.