Za bojovými sporty budete moci vyrazit do Chrudimi

CHRUDIM – Spojení několika bojových sportů, systémů a umění pod jednou střechou se právě připravuje v chrudimské Průmyslové zóně-sever. Nové velmi prostorné dódžó (japonsky škola), jež si velikostí nezadá ani s konkurencí z nejbližších krajských měst, má mít mezinárodní parametry a nabídne profesionální prostory pro výuku široké veřejnosti. Kromě zázemí pro množství sportovců bude obsahovat i malou čajovnu.

Vznik mimořádného projektu osobně přijel podpořit japonský mistr bojových umění Kojima Makoto, který se na své cestě Evropou zastavil i v Chrudimi. Zde spolupracuje s Richardem Alexou, místním učitelem bojových umění, jenž projekt centra inicioval.

„Těší mne, že naše město navštívil pan Kojima Makoto a podporuje i místní dódžó pana Alexy, protože sport je pro mládež velmi důležitý a není nic lepší než osobní příklad mistra. V Chrudimi vznikne dódžó, které bude větší než v Hradci Králové a Pardubicích. Těším se na otevření,“ říká chrudimský starosta František Pilný. Ten oba učitele bojových umění také přijal na chrudimské radnici. „Podpora sportu, zejména mládeže, je nedílnou součástí programového prohlášení nového vedení města,“ dodává.

V plánovaném zařízení bude sídlit tradiční škola japonských bojových umění s výukou aikijujutsu (předchůdce známého aikido) pro děti i dospělé. Připojit se mají další bojové sporty a systémy, jako jsou box, kick box, thai box, krav maga – kapap.

„Pod jednou střechou zajdete na box, děti na aikijujutsu, kluci na krav magu a nemusíte hledat tyto aktivity rozprostřené po celém městě. Kvalitní úpolovny obecně ve městech chybí,“ uvádí Richard Alexa. „Výhodou bude i jistá nezávislost na prostoru; nemusíte čekat, až skončí kolegové a honem se vystřídat v jedné tělocvičně. Každý subjekt bude mít vlastní prostor, a cvičení tak může probíhat nezávisle na sobě. Všechny subjekty jsou zaběhlé spolky a učitelé s mnoha desítkami žáků,“ upozorňuje. V plánu jsou ovšem i další aktivity, které však mají být překvapením.

Projekt právě odstartované rekonstrukce objektu tělocvičny v neposlední řadě také pamatuje na dostatek parkovacích míst.