Dáša z Mostu bude královnou majálesu v metropoli Hané

OLOMOUC – Obletovaná představitelka transsexuálky Dáši ze seriálu MOST! se stane hlavní hvězdou Olomouckého majálesu UP. Už v pondělí 6. a v úterý 7. května zaplní ulice města alegorický průvod komiksových hrdinů. Popkultuře v metropoli Hané příští týden neuniknete!

Do čela průvodu se postaví herečka a zpěvačka Erika Stárková, tedy Dáša z Mostu. Její korunovace se uskuteční 7. května ve 13 hodin na nádvoří univerzitní knihovny ve Zbrojnici. Poté začne pestrý hudební program, v jehož čele budou stát hvězdy českého hip hopu P.S.H. a extravagantní electropopová skupina Mydy Rabycad, která to dotáhla až na britský festival Glastonbury.

Se svou jazzovou kapelou na pódiu vystoupí i sama Stárková. „Letošní program je žánrově snad nejpestřejší v dějinách majálesu. Heslu popkultury jsme dostáli ve všech ohledech,“ řekl hlavní koordinátor organizátorského týmu Olomouckého majálesu UP Ondřej Martínek s tím, že se návštěvníci mohou těšit také na zavedené body programu, jakými jsou skvělá lokální kuchyně, výstavy nebo největší přehlídka neziskového sektoru v Olomouci.

Milovníci divadla naleznou své útočiště na parkánových zahradách Uměleckého centra UP na Konviktu. Tam se na prknech šapitó během obou festivalových dnů prostřídají desítky účinkujících. V programu jsou divadelní hry, slam poetry, souboj v improvizaci i vystoupení předních českých stand up komiků Jiřího Charváta, Jana Géryka a Jana Studničky. Zpestřením bude speciální hospodský kvíz a promítání ikonického popkulturního filmu Big Lebowski pod širým nebem.

Studenti myslí i na dobročinnost

„Téma i program jsou sice nesmírně rozverné, ale pochopitelně nezapomínáme ani na seriózní a bohulibý charakter majálesu. Celé dva dny se ponesou taktéž ve znamení benefice na organizaci Pamatováček, která pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou,“ připomněl Martínek.

Pohybu holdující jedinci se mohou těšit na svižnou swingovou tančírnu, benefiční běh parkem nebo různé outdoorové aktivity. Knihomolové se mohou zúčastnit vyhlášení Literární soutěže pro studenty UP. Kompletní program naleznete na stránkách www.majalesolomouc.cz.