Jak dopadla filipojakubská noc? Pohled hasičů i snímek z družice

JIŽNÍ ČECHY – Vzhledem k tomu, že poslední týdny Českou republiku sužovalo sucho a na některých místech do poslední chvíle nebylo jasné, zda se lidmi oblíbené veselí okolo pálení čarodějnic uskuteční, nakonec vše dopadlo dobře. Máme pro vás vyjádření od jihočeských hasičů i pohled na družicové snímky z onoho večera.

Hasiči na jihu Čech hodnotí filipojakubskou noc jako extrémně klidnou. „Evidujeme několik výjezdů k možným požárům, u kterých však hasiči prověřili, že se jedná o řádné pálení pod kontrolou odpovědných osob nebo žádná pálení nebyla jednotkami vůbec nalezena,“ konstatovala mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Jihočeští hasiči tak například prověřovali hlášení u rozhledny Hýlačka v Táboře, v Mladé Vožici či v Táboře na Hejlově. „Soběslavští profesionální hasiči ověřovali ohlášení požáru u Zvěrotic, který oznamovatelka viděla, když projížděla po dálnici D3. I v tomto případě šlo o pálení čarodějnic,“ uvedla mluvčí hasičů. V Písečné zase sbor dobrovolných hasičů dohašoval oheň, který se z ohniště mírně rozšířil na trávu.

Pohled na filipojakubské ohně z družice

Meteorologové také zveřejnili snímky z meteorologické družice, které ukazují četnost ohňů po celé republice. „Jednotlivé tečky na snímcích z meteorologické družice reprezentují oheň, případně blízkou skupinu ohňů, zachycených ve večerních hodinách 30. dubna 2019 kolem 21:20 hodin,“ uvádí pracovníci družicového oddělení v pražské Libuši.

Podle jejich slov je zajímavé, že geografické rozložení ohňů je téměř stejné, jako před dvěma roky (30. dubna 2017 v 21:30 hodin). „Ohně jsou samozřejmě vidět pouze tam, kde bylo zcela jasno, kde je nezakrývala při pohledu shora oblačnost,“ dodávají meteorologové.

Snímek filipojakubské noci z meteorologické družice – 30. dubna 2019 kolem 21:20 hodin (zdroj Facebook ČHMÚ)