Nemocnice v Pardubickém kraji se připojují ke Světovému dni hygieny rukou

PARDUBICKÝ KRAJ – Již tradičně si 5. května připomínáme Světový den hygieny rukou. Nemocnice Pardubického kraje jako každoročně podporuje tuto celosvětovou osvětovou kampaň.

„Zachraň život – umývej si ruce“. Pět slov, v nichž je ukryta hluboká pravda, protože mytí rukou je nejjednodušším preventivním opatřením infekčních nemocí, pokud je provedeno správně. Tento slogan každoročně provází kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO). Přesně 5. května se každým rokem koná Světový den hygieny rukou, který připomíná důležitost této lidské činnost. Kampaň již tradičně podporuje rovněž Nemocnice Pardubického kraje.

„Podle Světové zdravotnické organizace se až 80 procent infekčních onemocnění šíří špinavýma rukama. Může se jednat o hepatitidu A, salmonelu, rotavirus, chřipku a další,“ upozornil ústavní epidemiolog Nemocnice Pardubického kraje Milan Bořek.

Původci infekčních onemocnění se nacházejí všude kolem. Stačí si jen uvědomit, čeho všeho se člověk během dne dotkne. Zábradlí, madla v dopravních prostředcích, kliky u dveří, klávesnice u počítače, nákupní vozíky, bankovky, mince, tlačítka zvonků a mnoho dalších. To všechno jsou místa, kde se může nalézat potenciální riziko a zdroj infekční nákazy. Denně se jich dotkne spousta lidských rukou.

„Proto je potřeba mít na paměti, že bychom si měli správně umýt ruce, a to zejména před jídlem, pokud se těchto předmětů dotýkáme. Pokud to není možné, můžeme použít kapesní balení alkoholové dezinfekce na ruce. Chráníme tak nejen sami sebe, ale chráníme se i navzájem,“ připomněl epidemiolog Bořek a dodal: „Je důležité mít osvojenou správnou techniku mytí rukou. Týká se to pochopitelně nejen laické veřejnosti, ale také nás zdravotníků. V nemocničním prostředí se mohou vyskytovat původci infekčních onemocnění s vysokou rezistencí proti antibiotikům. Péčí o naše ruce před nimi chráníme sebe i pacienty a jejich blízké. To je důvodem, proč je potřebné si všechny zásady hygieny rukou opakovaně připomínat.“

Krátké video Státního zdravotního ústavu, jak si správně mýt ruce, najdete ZDE.