Plánujete stavět a děsíte se „úřadů“? Máme tip na skvělého pomocníka

VYSOČINA – Plánujete postavit dům nebo chatu na území Vysočiny? A právě jste zjistili, že potřebujete asi milion vyjádření od všemožných vlastníků technických sítí? Využijete bezplatnou on-line službu e-Utility Report – vyjádření k existenci sítí.

Umožňuje hromadné podání žádostí o vyjádření k existenci technické infrastruktury všem vlastníkům a provozovatelům technických sítí v místě, kde plánujete stavět. Výrazně si tak zjednodušíte a urychlíte některé administrativní záležitosti související se stavbou, a že jich není málo.

Služba funguje od roku 2015 přes web Kraje Vysočina www.kr-vysocina.cz, kde se zpracovalo už téměř 63,5 tisíce žádostí. Nově, od letošního jara ji najdete i na Portálu občana pod názvem Žádost o vyjádření k existenci technické infrastruktury – Kraj Vysočina.

V praxi to znamená, že občanovi stačí použít elektronickou občanku a po přihlášení do systému a vyplnění příslušných údajů bude automaticky vygenerována a rozeslána žádost o vyjádření vlastníkům infrastruktury vedené v zastavovaném území. Žádost má samozřejmě oficiální charakter, je v souladu s platnou legislativou ČR a obsahuje veškeré informace potřebné pro vystavení vyjádření, které je vyžadováno stavebními úřady při stavebním řízení podle stavebního zákona.