Země se otepluje a v květnu mrzne? Nic nového pod sluncem, jen ledoví muži si pospíšili!

STŘEDNÍ ČECHY – Studený vítr od severu, nízké teploty a místy sníh nám koncem týdne připomenou spíš zimu než jaro.  Nejchladnější z následujících dnů bude neděle, kdy se teploty propadnou až sedm stupňů pod normál. Očekávat lze i srážky, místy sněhové.

Překonaná tradice

Podle meteorologů nejsou vpády studeného vzduchu na počátku května ničím neobvyklým. Naposledy bylo podobné chladno před dvěma lety. Vpád studeného vzduchu od severu do oblasti střední Evropy odpozorovali už naši předkové a spojovali je se svátky ledových mužů: Pankráce, Serváce a Bonifáce v dnech 12. až 14. května. Podle některých klimatologů je tato tradice překonaná.  Ne, že by ledoví muži už nechodili – oni přicházejí, ale o něco dříve, nejčastěji o 10, někdy až o 20 dní. „To, že poslední roky byly abnormálně teplé, neznamená, že každý rok budou stejné. Ve střední Evropě se počasí vyznačuje obrovskou variabilitou, střídají se teplé a studené epizody nebo suché a vlhké,“ doplňuje pro NOVINY KRAJE Ing. Jan Doležal z Českého hydrometeorologického úřadu.

Chladno po celý květen?

Dlouhodobá předpověď ČHMÚ počítá, že období do 26. května 2019 bude teplotně průměrné až slabě podprůměrné. Po chladnějším počasí počátkem měsíce by měly být ale další týdny teplotně v normálu. Nejnižší noční teploty by se měly pohybovat kolem 8 °C a nejvyšší denní kolem 19 °C. Období jako celek by mělo být i srážkově průměrné..

Více vláhy by pomohlo

Srážky v posledních dnech pomohly zmírnit půdní sucho. Vysoké teploty a téměř zanedbatelné srážky v minulých několika týdnech měli negativní vliv na probouzející se vegetaci nejen v přírodě, ale také na polích. Přestože v posledních dnech plošně zapršelo a další srážky se čekají o víkendu, zmírnilo se půdní sucho, ale k doplnění vody do hlubších vrstev půdy to ještě nestačí, jak je zřejmé i z videa.

Co bude dál?

Do budoucna lze podle ČHMÚ předpokládat častější vlny veder, častější bouřky a častější sucho, protože vysoké teploty budou vysoušet krajinu. Žádná spolehlivá předpověď ani pro nadcházející rok ale neexistuje.