Památky v kraji otevřely veřejnosti své brány

Státní památky ve Středočeském kraji ve správě Národního památkového ústavu úspěšně zahájily novou turistickou sezonu v sobotu 30. března. Díky krásnému počasí byl zájem veřejnosti o první prohlídky po zimě veliký. Na letošní sezonu si správci historických památek připravili pro svoje návštěvníky řadu novinek – ať už půjde o zpřístupnění nových tras nebo akcí, které mají k prohlídkám nalákat.

Středočeský kraj | V loňském roce navštívilo památkové objekty ve středních Čechách více než 843 tisíc osob. Největší zájem věnovala veřejnost hradu Karlštejn, následoval zámek Konopiště a hrad Křivoklát. Vybrané státní památky se v průběhu sezony zapojí do řady společných akcí, jako jsou Mezinárodní den památek, Víkend otevřených zahrad, Noc kostelů, Dny evropského dědictví nebo Hradozámecká noc.

Zámek Konopiště

Nová večerní trasa věnovaná třem slavným Rudolfům habsburského rodu ukáže návštěvníkům místnosti, kam se běžně nechodí. Vystaveny budou také dosud neprezentované předměty z depozitářů zámku.

Hrad Karlštejn

I když Národní památkový ústav zahájil přípravu obnovy návštěvnického centra, až do září budou prohlídky bez omezení. Na červenec a srpen správa hradu plánuje večerní putovní hradem, která budou procházet soukromými a reprezentačními prostorami císaře Karla IV. Slavnost vína za přítomnosti Karla IV. a jeho dvora – Karlštejnské vinobraní – se uskuteční koncem září.

Hrad Křivoklát

Jeden z nejstarších hradů českých knížat a králů, jehož historie začala ve 12. století, připravuje o letních prázdninách scénické noční prohlídky o historii Křivoklátu a českého království. Šestisté výročí úmrtí Václava IV. si na hradě připomenou 16. srpna komponovaným programem s nočními prohlídkami Lucemburkové na Křivoklátě.

Zámek Hořovice

Pokračovat bude úspěšná výstava Zámek Hořovice jako internační tábor italských zajatců připomínající události I. světové války. K vidění jsou reprezentační prostory původních majitelů i pokoje služebnictva. Expozice ukazují historické hračky, deskové hry nebo propracovaný model železnice. V zámeckém parku je připravena dobrodružná hra pro rodiny s dětmi.

Klášter Sázava

Návštěvníci mohou letos sledovat restaurátory při práci na záchraně nástěnné malby odkryté v minulém roce v křížové chodbě. Cyklus maleb zachycující historii kláštera pochází z let 1746-1750 a po jeho zrušení v roce 1785 byly zdi zabíleny. Sedm výjevů se už restaurátorům podařilo obnovit, na dalších pracují.

Ke vstupence další zdarma

Mezi Středočeským krajem a Územní památkovou správou v Praze začala v loňském roce spolupráce při propagaci vybraných objektů. Ke každé vstupence do vybraného objektu ve správě Národního památkového ústavu zakoupené do 13 hodin daného dne získá návštěvník volnou vstupenku do vybraného objektu příspěvkových organizací Středočeského kraje. Do tohoto pilotního projektu bylo zapojeno pět objektů; letos přibydou další tři. Návštěvníci státního zámku Hořovice dostanou volnou vstupenku do Muzea Hořovicka, které sídlí v tzv. Starém zámku v Hořovicích. Ten, kdo se vydá na hrad Krakovec, získá zdarma vstupenku do Památníku Joachima Barranda ve Skryjích. K souhradí Točník a Žebrák je za Středočeský kraj vybráno Muzeum Českého krasu v Žebráku a ke klášteru Sázava dostanou lidé volnou vstupenku do Muzea Podblanicka, p.o., do zámku Růžkovy Lhotice. Pátým párem objektů je státní zámek Březnice na Příbramsku, kde návštěvníci dostanou volnou vstupenku do krajského Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Návštěvníci státního zámku Mnichovo Hradiště pak dostanou nově volnou vstupenku do krajského Muzea Mladoboleslavska do Muzea v Podbezdězí a návštěvníci státního zámku Mníšek pod Brdy volnou vstupenku do Památníku Karla Čapka. V případě návštěvy státního zámku Veltrusy pak mohou lidé získat vstupenku do Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech.

Podrobné informace najdete na stránkách Středočeské centrály cestovního ruchu www.centralbohemia.cz