Počet kolizí se zvěří ve Středočeském kraji vzrůstá. Jak srážce zabránit a co dělat, pokud k ní už dojde?

STŘEDNÍ ČECHY – Střetů aut se zvěří rok od roku neutěšeně přibývá. Mezi statisticky nejohroženější patří kraj Středočeský. Nejvíce srážek hrozí právě teď na jaře v nočních či brzkých ranních hodinách. Během uplynulých dvou dní v průběhu pouhých šestadvaceti hodin vyjížděli  kladenští policisté ke čtyřem takovým dopravním nehodám.

Volant pevně v rukou

Jedete autem a do silnice vám znenadání vběhne srna nebo divočák. Někdy se podaří včas zareagovat, jindy ne. Důsledky mohou být drtivé, proto je lepší kolizím se zvířaty co nejvíc předcházet. Zabránit srážce můžete svou zvýšenou pozorností na rizikových úsecích silnic poblíž lesů a polí. Doporučuje se snížit rychlost a bedlivě pozorovat obě krajnice.

Spatříte-li přecházet zvíře přes silnici, výrazně snižte rychlost, zhasněte dálková světla, na vyplašení je lepší použít klakson než světlomety. Vyčkejte, zda za ním nepůjdou ještě další. Je-li už střet nevyhnutelný, držte pevně volant v přímém směru. Čelní náraz je výrazně bezpečnější varianta, než se snažit zvířeti vyhnout nebezpečným manévrem. Zvíře většinou bohužel zahyne, ale vy přežijete.

Policie radí!

Když už se zvířetem střetnete, udělejte co nejvíce fotografií. „Pokud dojde k poškození majetku další osoby, je nezbytné přivolat na místo policii a nahlásit dopravní nehodu. Policisté vyrozumí majitele či správce honitby, který je povinen si na místě zvěř zajistit na vlastní náklady. V případě, že zvěř po střetu z místa nehody uteče, policisté vyrozumí majitele či správce honitby, že došlo k nehodě a s největší pravděpodobností ke zranění zvířete. Policisté střet se zvěří zadokumentují a řidiči předají protokol o dopravní nehodě,“ vysvětlila Jana Šteinerová, tisková mluvčí kladenské policie. Co řidič rozhodně nesmí, je odvážet si zvíře z místa kolize. Na to pozor! Takové jednání by mohlo být vyhodnoceno jako pytláctví.