U Dunkirku v ostrých bojích krváceli i čeští vojáci

PLZEŇ – Nikdy bychom neměli také zapomenout na ty, kteří sloužili v zahraničních pozemních jednotkách a svým hrdinským odhodláním se postavili po boku spojeneckých vojsk do urputného boje se silným nepřítelem.

Otevření druhé fronty ve francouzské Normandii, jehož 75. výročí si právě připomínáme, je též spojeno s bojovým nasazením zahraniční vojenské jednotky v normandském přístavu Dunkerque (Dunkirk). Boje Čechoslováků u Dunkirku se tu měnily mezi klidnými obdobími a prudkými krvavými střety. K jednomu z největších útoků došlo 28. října 1944 a byl pro naše vojáky úspěšný. Houževnatí Němci se však ve své obléhané pevnosti nakonec vzdali až 9. května 1945 po celkové kapitulaci německé armády.

Z vojenské zahraniční jednotky byl posléze uvolněn zvláštní kombinovaný oddíl v počtu zhruba 140 mužů a přidělen do 3. armády generála Pattona. Do Plzně dorazil 7. května 1945 a po dohodě s americkým velitelstvím byl umístěn v Kyšicích. Letošní Slavnosti svobody navštíví i jeden z příslušníků této brigády, dvaadevadesátiletý Josef Švarc, který se účastnil obléhání přístavu Dunkirk. Patřil tam tehdy k nejmladším vojákům.

Součástí Slavností svobody, které se konají v Plzni od pátku 3. do pondělí 6. května, je venkovní výstava Z Dunkirku do Plzně ve Smetanových sadech věnovaná právě této Československé samostatné obrněné brigádě. Vernisáž výstavy se uskutečnila ve čtvrtek 2. května, lidé si ji mohou prohlédnout do 30. května.

Fotografie z výstavy: M. Pecuch