Cestující se dočkají modernějších vlaků. I v odlehlých lokalitách

OLOMOUCKÝ KRAJ – Čím odlehlejší lokalita, tím starší vlaková souprava – tohle pravidlo by mělo přestat platit. Hejtmanství Olomouckého kraje se dohodlo s dopravcem Českými drahami na modernizaci vlakových souprav. Už letos by měli cestující jezdit dvanácti novými vlaky.

„Nová dohoda o zajištění vlakové dopravy na Hané a Jesenicku obsahuje nejen ustanovení o modernizaci vozového parku, ale například i přísné sankce za zpoždění vlaků,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Smlouva s ČD bude platit do roku 2029. Hejtmanství si přitom může diktovat rozsah vlakových spojů, jejich návaznost i nárůst kvality přepravy. „Dvanáct nových vlakových jednotek bude velkým kvalitativním skokem. Půjde o moderní dieselové stroje, které budou obsluhovat lokální neelektrifikované tratě,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

Do zajištění dopravní obslužnosti investuje Olomoucký kraj velké finanční prostředky. Každý rok ze svého rozpočtu uvolní 500 milionů korun. Dalších 225 milionů přispívá stát.