Dark Blade je tu! Očekávejte větší hlukovou zátěž

ČR/JIŽNÍ ČECHY – V naší zemi v těchto dnech vrcholí přípravy na největší cvičení Vzdušných sil Armády České republiky s mezinárodní účastí. Pro nás, jako obyvatele to znamená, že je nutné očekávat větší hlukovou zátěž. Nad našimi hlavami se totiž tři týdny budou pohybovat vojenské vrtulníky.

Cvičení Dark Blade začíná 9. května a končit bude 3. června 2019. „Plánování vojenského cvičení takového rozsahu a s mezinárodní účastí je nesmírně náročné a začíná zhruba s ročním předstihem. Přestože to pro nás není první cvičení, které v Náměšti připravujeme, nesmíme přípravu podcenit, abychom si zachovali vysoký kredit, který vrtulníková základna získala v minulých letech.“ uvedl řídící cvičení a velitel vrtulníkové základny plukovník Miroslav Svoboda.

Samotná činnost bude prováděna ve výcvikových prostorech Boletice, Libavá a Březina a v prostoru vojenského útvaru Bechyně, přičemž přelety do těchto prostorů budou prováděny z 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec a Vícenice u Náměště nad Oslavou. Nejintenzivnější letové úsilí je plánováno v pracovních dnech od 20. května do 31. května 2019 v čase od 9:00 do 23:00 hodin. Ve dnech pracovního klidu dojde k ojedinělým přeletům mezi operačními prostory. Lety v nočních hodinách budou omezeny na minimum.

Podle našich informací se do České republiky chystají vojenské vrtulníky s posádkami z Rakouska, Belgie, Německa, Maďarska, Itálie, Nizozemska, Polska, Slovinska a chybět samozřejmě nebudou ani vrtulníky Vzdušných sil Armády České republiky.