Hradišťáci, pozor! V okolí řádí zloději kol!

UHERSKOHRADIŠŤSKO – S jarním počasím jsou jízdní kola oblíbený, lehce zpeněžitelný lup. V předchozích dnech byli zloději z okolí Uherského Hradišti obzvlášť pilní a napáchali téměř půlmilionovou škodu. Je vaše kolo dobře zabezpečené?

„První oznámení o krádeži horského jízdního kola jsme přijali v pátek večer třetího května,“ sdělila tisková mluvčí policie Milena Šabatová. „Zloděj se v době od poloviny dubna do pátku vloupal do sklepní kóje bytového domu v ulici Revoluční v Uherském Hradišti poté, co poškodil zámek na dveřích.“ Ke kolu v hodnotě deseti tisíc korun si zloděj odnesl i tenisovou raketu. Značně jednodušším cílem pak bylo nezabezpečené jízdní kolo, které majitelka odložila před školou.

Podstatně vyšší škodu napáchal zloděj, který ze soboty na neděli navštívil buchlovický penzion. „Využil toho, že sklad, ve kterém byla uložena jízdní kola, byl neuzamčený,“ vysvětlila Milena Šabatová. „Během noci tak zmizela dvě elektrokola značky Bergamont ve žlutočerné barvě. Dále ukradl horské kolo značky Haibike černozelené barvy a horské kolo Ghost černočervené barvy.“ Celková škoda se tak vyšplhala na nezanedbatelných čtyři sta osmdesát tisíc korun.

Policie opětovně vyzývá majitele kol, aby dbali na zajištění prostor, ve kterých se kola nachází, a i tam je uzamkli k pevnému předmětu. Na zváženou je i pořízení cykloalarmů a bezpečnostních zámků. Pokud potřebujete kolo na chvíli odložit, uzamkněte ho na místě, kde se pohybuje větší množství lidí. Pro větší pravděpodobnost nalezení kola po jeho krádeži ho registrujte do databáze, ať už městské policie nebo onlinových evidenčních systémů.