Horácké divadlo uvádí poslední premiéru Československé sezóny: Zahrádky

JIHLAVA – Komedie o sousedech, plotech a trpaslících. To je poslední premiéra abonentního cyklu aktuální Československé sezóny a druhá novinka napsaná přímo pro Horácké divadlo – Zahrádky. Jediná profesionální scéna na Vysočině ji v premiéře uvede tuto sobotu 11. května na velké scéně.

Komedie Zahrádky přivádí na scénu – tedy na zahrádky za řadovými domky – tři manželské páry různých generací. Vedle starousedlíků Kubátových v podání Petra Soumara a Lenky Schreiberové se přistěhují noví sousedé – čtyřicátníci Podhorští Ondřej Šípek a Tereza Otavová. Zatímco sousedé napravo jsou zástupci nejmladší generace – v hereckém ztvárnění Svetlany Hruškociové a hostujícího Viktora Harangi. Mezi novými sousedy a starousedlíky to začíná jiskřit – a rozjíždí se řada slovních i situačních duelů. Malicherné i zásadní konflikty se více než společných plotů a společně sdíleného prostoru týkají schopnosti nebo neschopnosti společného soužití, komunikace a vzájemné tolerance. Vypovídají tedy především o nás samých.

„Na zahrádkách něco vyklíčí, něco uzraje, něco přeroste a ne každý sklidí to, co si vypěstoval. Panoptikální komedie, která se mezi ploty pokouší najít, kteří jsme kteří. Všichni spolu chceme žít, všichni se chceme na všem domluvit, ale strašně rádi řešíme kraviny. A když pak na něčem záleží, děláme, že něco děláme, abychom nemuseli nic dělat. On si na nás jednou někdo posvítí, pokud se mu nerozbije reflektor,“ píše Martin Kolář v úvodu své nové hry.

„Zahrádky a jejich obyvatelé jsou pro mě personifikace myšlenek, se kterými bojuje anebo naopak si je přivlastňuje každý z nás. Každý po svém hledáme odpovědi na různě složité otázky,“ uvedl režisér Michal Skočovský.