Město Plzeň chce eliminovat bezdomovectví

PLZEŇ – Bezdomovectví je bohužel v Česku závažným sociálním problémem. Dle odhadů se u nás nachází k sedmdesáti tisícům lidí bez domova, z toho přes sedmdesát procent mužů. Kolem dvanácti procent z nich není více než 18 let. Starších 65 let se odhaduje k jedenácti procentům.

Statečný boj se rozhodli vést zástupci poskytovatelů sociálních služeb Ledovec z. s. a NADĚJE. Ti chtějí získat dotaci v rámci výzvy Podpora programu Housing First (Bydlení především) s městem Plzeň jako partnerem. Tento záměr schválila Rada města Plzně.

Město Plzeň přislíbilo v případě, že obě organizace ve výzvě uspějí, poskytnout byty a úzce spolupracovat. Pro organizaci Ledovec jich nabídne celkem deset, pro NADĚJI pět. Hlavním cílem programu Housing First je eliminace bezdomovectví, získání bydlení a jeho dlouhodobé udržení těmi, kteří vstoupí do tohoto programu.

Nájemní vztah bude Plzeň uzavírat přímo se zájemci o vstup do projektů obou organizací. Byty budou poskytovány v souladu s nájemními pravidly města. Takovýmto uživatelům bytu bude k dispozici komplexní podpora sociálního pracovníka. Ten se bude zaměřovat zejména na udržení bydlení , získání zaměstnání i všech dalších oblastí běžného života svého svěřence.