Nový vrt v Popicích zajistí dostatek vody

JIHLAVA – Lidé z místní části Jihlavy Popic musí využívat pitnou vodu z cisteren. Důvod nepříjemnosti je ale pozitivní. Původní vrt neměl dostatečnou kapacitu, proto se městská společnost Jihlavské vodovody a kanalizace rozhodla vyhloubit nový vrt, který zajistí dostatek pitné vody pro celé Popice. Aktuálně probíhají hygienické rozbory a vystrojování nového vrtu.

Vodovod v místní části Popice je jedním z několika vodárenských zařízení, které začala provozovat městská společnost Jihlavské vodovody a kanalizace, a. s. (dále JVAK) na základě předběžného opatření na začátku letošního roku.

„Při hloubení se logicky omezila kapacita stávajícího vrtu. Než přejde nový vrt do provozu, bude potřeba Popice dále zásobovat pitnou vodou z cisteren, avšak k žádným omezením v domácnostech nedojde. V současné době probíhají hygienické rozbory a vodu z nového vrtu bude možné odebírat přibližně za měsíc,“ doplnil námětek pro oblast správy majetku města Jaromír Kalina.

Nový vrt je třikrát hlubší než ten starý a dosahuje hloubky 60 metrů. Jeho vydatnost je v rozmezí 0,2 až 0,6 litrů za sekundu. Investiční náklady na zprovoznění nového vrtu vyjdou město na necelých 385 tisíc korun.
Než bude vrt spuštěn do provozu, musí stavební firma ještě zasypat vrt starý. V současné době probíhají další čerpací a hygienické zkoušky vrtu.

„Vrt bude po dokončení schopen vyrábět denně více než 35 m3 vody, což je dostatečná kapacita pro zásobování všech obyvatel Popic včetně dnes ještě nenapojených,“ doplnil náměstek primátorky.