Veteráni děkovali laskavým Plzeňanům

PLZEŇ – Je jim všem už přes devadesát let. Prošli si tvrdými boji druhé světové války a na jejich strastiplné cestě za vítězstvím ztratili spoustu svých kamarádů. Tady v Plzni pro ně všechny ty hrůzy skončili.

Ráno 6. května 1945 se občané Plzně budili za zvuku přijíždějících tanků americké armády a kolem osmé hodiny stáli příslušníci amerických vojsk na plzeňském náměstí. Z vysílače mohli občané západních Čech slyšet slova: „Hovoří Plzeň, svobodná Plzeň hovoří! Nechť žije svoboda, nechť žijí naši spojenci. Oznamuji všem obyvatelům Československé republiky, že pancéře 16. obrněné divize vedené plukovníkem Noblem jsou na náměstí Republiky v Plzni.“

Právě veteránům patřila i letos hlavní pozornost. Všichni muži, jimž je už přes úctyhodných 90 let, měli připravený speciální program. Zúčastnili se řady pietních aktů, besedy se studenty a s veřejností, prohlédli si dobové kempy, jeli v čele Convoy of Liberty a další. Z úst veteránů zaznívala velmi často slova díků za vřelé přijetí Plzeňany, za to, že si město stále připomíná jejich činy. „Děkujeme vám za vaši milou pohostinnost a vaše upřímné přátelství, které nám projevujete každý rok, když se sem vracíme. Vážíme si toho,“ shodli se veteráni, kteří se na závěr zúčastnili vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko! a završili tak oslavy 74. výročí osvobození Plzně.

Zdroj: Město Plzeň, M. Pecuch