Studenti na Vysočině dávají starým traktorům druhou šanci

VYSOČINA – V pořadí už pátý traktor, který vyřadili krajští silničáři, zrepasovali studenti středních škol na Vysočině. Zatím posledního ZETORa si pro školní účely opravili žáci Pelhřimovské průmyslovky, budou ho využívat v odborném výcviku zemědělských oborů na detašovaném pracovišti školy v Kamenici nad Lipou.
Pětadvacet let starý stroj opravoval tým studentů zhruba rok, nabité zkušenosti kluci a překvapivě i holky využijí při závěrečné praktické zkoušce.

I díky technickým projektům je na Vysočině stále setrvalý zájem studentů o technické obory, daří se obsazovat obor opravář zemědělských strojů. Tento obor navštěvují i děvčata, i když stále v minimálních počtech. „Už můj děda byl automechanik a já mám k autům od mala takový hezký vztah. Auta, hlavně ta rychlá, mám ráda, láká mě rallye – ráda bych jezdila závodně a odtud už je jen krůček k tomu si závoďáka sama správně poladit,“ říká Míša Dolejší, která je v prvním ročníku oboru automechanik SPŠ a SOU Pelhřimov.

To její spolužačka Amálie Kunstová z prvního ročníku oboru farmář a zemědělec tvrdí, že řídit traktor prostě k zemědělství patří, a protože její bratr je automechanik a otec opravář zemědělských strojů, nepřijde jí opravování traktoru ani v případě dívky nic zvláštního.

Vysloužilé a vyřazené traktory Krajské správy a údržby silnic Vysočiny repasovali žáci ještě na VOŠ, Střední škole veterinární, zemědělské a zdravotnické Třebíč, na Hotelové škole a SOŠ řemesel ve Velkém Meziříčí, na Střední průmyslové škole v Třebíči a VOŠ a Střední odborné škole zemědělské v Bystřici nad Pernštejnem i na České zemědělské akademii v Humpolci.