Chcete být krásná? Darujte svou krev!

PROSTĚJOV – Nejde o žádnou magii, čáry ani tajné spiknutí. Každá žena, která daruje krev, se v Prostějově může nechat  nalíčit vizážistkou zdarma. Speciální akci ke Dni matek připravila nemocnice v Prostějově na pondělí 13. května pro všechny prvodárkyně i pravidelné dárkyně.

Ženy, které se do dárcovství zapojí, dostanou poukaz na poradenství v péči o pleť, nebo je nalíčí přímo na místě vizážistka, tedy Sales Director Mary Kay, Marcela Bučková.

„Den matek v Hematologicko transfuzním oddělení jsme připravili jako poděkování našim dárkyním krve. Zvané jsou nejen ženy, které darují krev pravidelně, ale také takzvané prvodárkyně,“ vysvětlila úseková sestra hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Prostějov Jana Kubíková.

K odběru krve se mohou dárkyně objednávat telefonicky na čísle 582 315 210, nebo na e-mailu transfuzka@npv.agel.cz. Registrace dárců je na transfuzním oddělení ve druhém poschodí bloku A1 ráno od 6 do 8 hodin.

Počty pravidelných dárců v celé České republice dlouhodobě klesají. Dárci stárnou a nejpozději v 65 letech jsou z databáze vyřazeni, někteří ze zdravotních důvodů i dříve. Počet prvodárců přitom nenarůstá, spíše klesá.
Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let s hmotností nad 50 kilogramů, který má zdravotní pojištění v České republice. Ženy mohou darovat krev čtyřikrát ročně, muži pětkrát do roka.