Dvě letecké nehody v kraji. Jeden pilot nepřežil

PŘEROVSKO, HRANICKO – U dvou leteckých nehod zasahovali o svátečním dni 8. května hasiči Olomouckého kraje. Jedna z nich měla dobrý konec, druhá si vyžádala lidský život.

V Drahotuších u vjezdu do Hranic se letadlo zřítilo hodinu po poledni na travnatou plochu přímo do středu tamního kruhového objezdu. „Následky nehody jsou tragické. Hasiči ihned po příjezdu asistovali zdravotníkům při resuscitaci jednačtyřicetiletého pilota. Ten bohužel na místě následkům svých zranění podlehl,“ konstatoval mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Podle Hošáka se měl pilot bezmotorového kluzáku před nehodou spojit s dispečerem z letecké věže letiště Drahotuše a požádat jej o přistání. „Veškeré okolnosti a příčiny nehody budeme šetřit společně s leteckou inspekcí. Silniční dopravu prozatím nebylo nutné u místa nehody řídit či odklánět,“ dodal mluvčí.

Potíže při přistávání měl také pilot ultralehkého letadla na letišti v Přerově. Při dosedávání stroje na dráhu došlo k opakovanému poskočení a dopadu na přední pevnou podvozkovou nohu s kolem, která se zlomila. Následně došlo k poškození třílisté vrtule, v důsledku jejího kontaktu s povrchem dráhy.

V letadle byl kromě pilota jeden cestující. Ke zranění ani jednoho z nich nedošlo. Hmotná škoda na letadle činí zhruba půl milionu korun. Škoda na dráze letiště nevznikla. Dechová zkouška na alkohol byla u čtyřicetiletého pilota negativní.