Kraj chce ochránit syslí kolonii u Mohelna, zpomalí vás na silnici

TŘEBÍČ – Na silnici u Mohelna vás může zarazit speciální dopravní značka Pozor sysel! Spolu s dalšími opatřeními má chránit početnou syslí kolonii, která v místě žije.

Čtyři pruhy zpomalovacích polštářů budou nainstalovány na přilehlé silnici k Mohelenské hadcové stepi a budou zpomalovat projíždějící auta. Jejich řidiči jsou už teď upozorňováni na chráněné hlodavce pomocí speciální dopravní značky – Pozor sysel. Na stometrovém úseku účelové komunikace mezi Mohelnem a stejnojmennou vodní nádrží budete míjet dvě dopravní značky v době od května do září, kdy jsou sysli velice aktivní a při migraci za potravou je ohrožují projíždějící vozidla.

„Podrobnější monitoring prokázal v loňské sezóně minimálně dvanáct úhynů zvířat v důsledku střetu s automobilem. Při celkovém odhadu 70 jedinců v kolonii je zjištěné množství úhynů bohužel významné,“ popisuje smutný stav Martin Hyský, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství. Ochrana syslí kolonie bude proto Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR letos v polovině květně posílena i zpomalovacími polštáři.

Ještě v roce 2000 bylo na Mohelně zjištěno přibližně 20 jedinců, v roce 2016 už jich ochránci přírody napočítali téměř 100. „Kriticky ohrožený sysel preferuje stepní lokality, potřebuje krátkou trávu, která mu zajistí dobrý rozhled. Mohelenská hadcová step a její ochranné pásmo představuje při pravidelném a pečlivém kosení ideální biotop. Častými náhradními biotopy proto bývají hlavně letiště nebo golfová hřiště,“ říká Jana Nováková z krajského odboru životního prostředí a zemědělství.