Motorkáři, vyrazte s policií na společnou vyjížďku, cílem je polygon v Jihlavě

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ, JIHLAVA – Motorkáři jsou jednou z nejohroženějších skupin silničního provozu. Přispějte ke zvýšení své bezpečnosti a naučte se správně zvládat krizové momenty. Kde? Akce Začněme spolu aneb kolama dolů odstartuje v sobotu 18. Května v Novém Městě na Moravě.

„Druhý ročník společného preventivního projektu je zaměřený na bezpečnost řidičů motocyklů, prezentaci nových bezpečnostních prvků motorkářům a zprostředkování praktického vzdělávání a zdokonalování řidičů motocyklů na začátku motorkářské sezóny,“ informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Dokázat správně zvládnout krizové momenty, které mohou v silničním provozu nastat, s radou instruktorů a dopravních policistů na polygonu, bude pro účastníky určitě velmi přínosnou zkušeností,“ uvedl Pavel Doležal, komisař odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, která je koordinátorem jízdy na Vysočině.

Sraz přihlášených motocyklistů, kteří se chtějí do akce a společné vyjížďky zapojit, bude v sobotu 18. května v 9.00 hodin na parkovišti u Ski Hotelu v Novém Městě na Moravě. Po nezbytné instruktáži je na 10.00 hodin plánován společný odjezd kolony motocyklů za doprovodu policejních hlídek – policistů na motocyklech. Na jednotlivé jízdy se mohou účastníci hlásit prostřednictvím formuláře na webových stránkách Policie ČR – www.policie.cz.

Jízdy na polygonu zdarma

Projížďky se může zúčasnit maximálně 250 motorkářů, kteří na polygon v Jihlavě dorazí zhruba na 12.00 hodinu. Tady budou mít dveře otevřené i ostatní motorkáři, kteří se společné jízdy z kapacitních důvodů nemohli zúčastnit. Po dojetí do výcvikového centra na Polygon v Jihlavě se účastníci jízdy mohou zapojit do připraveného programu.

Preventivní akci, která postupně probíhá v rámci celé České republiky, připravilo Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia České republiky ve spolupráci s Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR. V rámci společného projektu proběhne stejně jako v loňském roce devět společných jízd s následnou bezplatnou ukázkou výcviku na polygonu.

Akce má především preventivní charakter, neboť v průběhu loňského roku zemřelo na českých silnicích 86 řidičů motocyklů a dva jejich spolujezdci, což je výrazný nárůst smrtelných následků oproti roku 2017. Proto je důležité pokusit se společně zastavit tento trend a napomoci snížit toto číslo pod známým heslem motorkářů „kolama dolů“.