Pardubické onkogynekologické centrum získalo špičkové technologické vybavení

PARDUBICE – Lepší diagnostické možnosti, nové operační metody s šetrnějším postupem nebo také větší komfort. To vše pacientkám zajistí moderní přístroje a vybavení, které získala Pardubická nemocnice v rámci modernizaci centra vysoce specializované péče v oblasti onkogynekologie. Kromě špičkové magnetické rezonance 3T, která bude zanedlouho uvedena do provozu, se jedná o řadu nových technologií pro porodnicko-gynekologickou kliniku.

Onkogynekologická centra zajišťují komplexní diagnostickou a léčebnou péči o pacientky se zhoubnými gynekologickými nádory. Porodnicko-gynekologická klinika Pardubické nemocnice se mezi ně zařadila jako osmnácté pracoviště v roce 2016, kdy získala statut centra vysoce specializované péče v oblasti onkogynekologie. Magnetická rezonance 3T získala dotaci 55 milionů korun z evropských fondů a bezmála 20 milionů korun bylo investováno do nákupu nových technologií a vybavení přímo na porodnicko-gynekologickou kliniku.

„Technologickým vybavením jsme na absolutním top vrcholu,“ prohlásil přednosta kliniky Milan Košťál a dodal: „Onkogynekologie se dnes posunula k větší radikalitě. Ale kde není úplně nutná, můžeme ženu šetřit, protože zvýšená radikalita s sebou nese i větší vedlejší důsledky. Nové technologie nám vše umožní.“

Novinkou v přístrojovém vybavení porodnicko-gynekologické kliniky je technologie k detekci sentinelových uzlin. Jde o první spádovou lymfatickou uzlinu v daném směru od zhoubného nádoru. Její vyšetření v průběhu operace má u některých nádorů význam pro odhad postižení lymfatického systému metastázami a pro zvolení optimálního operačního postupu.

Pardubičtí gynekologové již využívají také tři nové ultrazvukové přístroje. Posun v diagnostice umožní lékařům také dva nové cystoskopy v urogynekologii. Modernizací prošlo rovněž operační vybavení. Zcela novou technologií v portfoliu porodnicko-gynekologické kliniky je plasmová koagulace, tzv. PlasmaJet. Slouží k šetrnějším, bezpečnějším a současně radikálnějším operacím. Tuto technologii lze využít i u léčby onemocnění zvaného endometrióza.

Novou operační metodu nabízí morcelátor, který je další novinkou. Přístroj umožňuje miniinvazivní přístup k orgánům dutiny břišní a lze ho využít k laparoskopickému odstranění dělohy nebo k odstranění nezhoubných nádorů, tzv. myomů. Na operační sály porodnicko-gynekologické kliniky přibyly i dvě nové laparoskopické věže. Oproti dříve používaným však mají zobrazení 4K.

Kromě dodávek moderních přístrojů prošly obnovou také operační nástroje, lékaři nyní mají k dispozici kompletně nové instrumentárium na poševní i břišní operace. Komfort zdravotníků na sále zase zlepší odsavač zplodin.

Modernizací však neprošlo pouze přístrojové vybavení, významně se dotklo rovněž komfortu a pohodlí pacientek. Klinika má pět nových lůžek pro JIP, stejný počet monitorů vitálních funkcí včetně centrály, sprchovací lehátko nebo zvedací zařízení pro imobilní.

Díky kvalitnější diagnostice a včasnému záchytu jsou počty onkogynekologických pacientek výrazně vyšší než před lety. V centru v Pardubické nemocnici se jich každoročně léčí stovky. V loňském roce se na tomto pracovišti provedly bezmála dvě stovky velkých radikálních operací.

Onkogynekologická onemocnění postihují ženy všech věkových skupin. Výjimkou nejsou ani mladší ročníky. „Díky moderním technologiím můžeme zvolit konzervativnější postup při jejich léčbě, což je velice významné. Zvláště když se jedná o ženy, které dosud neměly děti. Za posledních třicet let totiž došlo k výraznému posunu průměrného věku u prvorodiček. Z devatenácti dvaceti let se posunul ke třicítce a stále více žen rodí i po čtyřicítce. Jsou tedy více ohroženy onkologickými onemocněními. Pokud to je možné, nemusíme volit radikální operace. Žena potom může ještě otěhotnět a dítě donosit,“ uvedl přednosta porodnicko-gynekologické kliniky Milan Košťál.