Pokud jste v minulých dnech zahlédli ve svém okolí poletovat modré balónky…

STŘEDNÍ ČECHY – Stovka balónků unášená větrem po celém Podřipsku se na obloze vznášela jako upozornění na jedno devastující onemocnění. Pacienti, jejich rodinní příslušníci a veřejnost je společně vypustili z památné hory Říp, kam se vydali, aby připomněli, jakou námahu musí denně překonávat pacienti trpící plicní hypertenzí. Česká republika se tak již posedmé se zapojila do akce Světový den plicní hypertenze, který připadá na 5. května.

Osvěta pro včasnou diagnostiku

Před samotným výstupem proběhlo krátké setkání Sdružení pacientů s plicní hypertenzí, na kterém vystoupil také vedoucí Centra pro plicní hypertenzi VFN v Praze, doc. dr. Pavel Jansa, který představil aktuální trendy v léčbě této zákeřné nemoci. Zároveň upozornil na důležitost osvěty o tomto onemocnění, pro které je důležitá včasná diagnostika.  Následovalo občerstvení a poté několik desítek účastníků výstupu obléklo jednotná trička a na hoře Říp vypustilo modré balónky symbolizující boj s touto chorobou.

100 balónků jako symbol

„Chtěla bych moc všem účastníkům poblahopřát k úspěšnému zdolání vrcholku hory Říp, které nebylo pro některé pacienty úplně jednoduché. Vážíme si podpory rodinných příslušníků i dobrovolníků, kteří se zapojili a společně jsme tak mohli symbolicky vypustit na této legendární hoře 100 modrých balónků, které symbolizují boj s touto nemocí,“ dodala k akci Dominika Carvanová ze Sdružení pacientů s plicní hypertenzí.

O plicní hypertenzi

Plicní hypertenze je progresivní, potenciálně smrtelné onemocnění, postihující plicní cévy a srdce.   Podstatou choroby je vysoký krevní tlak v plicních cévách. Má řadu typů. Nejčastěji se však projevuje podobně – postupně se zhoršující výkonností, dušností a únavností. Plicní arteriální hypertenze relativně vzácnou formou. Postihuje maximálně několik desítek pacientů z milionu. Mortalitou může ale předčí i některé druhy onkologických onemocnění, včetně nádoru prsu a tlustého střeva. Příznaky nemoci většinou rychle postupují a bez léčby zakrátko pacienta invalidizují.