Na problémové cizince si v Plzni došlápli zahraniční policisté

PLZEŇ – Borská pole v Plzni jsou beze sporu jednou z největších průmyslových zón v Česku a dávají pracovní příležitosti tisícům lidí. Bohužel to přináší i určité problémy v podobě některých zahraničních agenturních zaměstnanců, a proto byl spuštěn zajímavý projekt.

V období od května do konce července budou na území České republiky v oblastech průmyslových zón působit policisté ve smíšených hlídkách s kolegy ze zahraničí. Celkem půjde o šest policistů z Bulharska, šest policistů z Rumunska, čtyři z Polska a dva ze Slovenska, tedy ze zemí, odkud do průmyslových zón přijíždí za prací nejvíce dělníků. Nasazení společných hlídek se v minulém roce osvědčilo v Mladé Boleslavi.

Tento rok se policisté zaměří především na průmyslové zóny v Plzeňském, Středočeském a Pardubickém kraji, přičemž se počítá s možným využitím zahraničních kolegů na území celé republiky, dle aktuálních potřeb. „Kolegové ze zahraničí budou působit pod velením českých policistů a jejich role spočívá hlavně v prevenci a pomoci při komunikaci. Toto tříměsíční opatření by se následně mělo projevit na zvýšeném pocitu bezpečí občanů žijících v okolí průmyslových zón,“ vysvětluje policejní mluvčí Jozef Bocán.

Pokud jste měli to štěstí, předevčírem jste mohli být svědky jedné takové společné akce, která proběhla v nákupním centru. „V rámci dnešní kontroly na Borských polích policisté zkontrolovali dvaatřicet cizinců, dva z nich u sebe neměli doklady totožnosti a byli předáni k dalšímu šetření, které skončilo zkráceným přestupkovým řízením,“ dodala policejní mluvčí Martina Korandová.

Zdroj: Policie ČR