FOTOREPORTÁŽ: V Písku jsou opět k vidění pískové sochy

PÍSEK – Festival dětské radosti Pískoviště 2019 je již za námi, nicméně sochy, které na nábřeží u Kamenného mostu vyrostly, jsou tu stále. V případě příznivého počasí byste se jimi mohli kochat až do podzimu. Přinášíme vám malou ochutnávku, co je na píseckém nábřeží k vidění.

V pátek 10. května 2019 se v rámci festivalu Pískoviště uskutečnila vernisáž. Letošní téma soch z Písku se týká píseckých osudových devítek. Sochaři Josef Faltus, Marian Maršálek a Jaroslav Fuka tak vytvářeli díla znázorňující události v Písku let končících devítkou.

„Návštěvníci města si mohou prohlédnout do písku ztvárněné významné události roku 1989 (Sametová revoluce), 1949 (založení národního podniku Jitex Písek), 1779 (zřízení stálého poštovního úřadu a 1829 zahájení pravidelné dopravy Praha-Písek dostavníkem), 1489 (stavba velké věže děkanského kostela), 1419 (zničení dominikánského kláštera a počátek městské republiky v Písku),“ upřesnila tisková mluvčí města Irena Malotová.

„V Čechově ulici nad pískovými sochami byla současně otevřena venkovní výstava Písek město textilu – Jitex slaví 70. Obě expozice jsou ke zhlédnutí zdarma a při příznivých podmínkách by se jimi návštěvníci mohli těšit až do podzimu,“ říká Edita Kučerová z odboru školství a kultury.