Koller, Poláková, Tata Bojs budou protestovat proti ministrovi

OLOMOUC – Proti počínání ministra kultury Antonína Staňka vystoupí v pondělí 20. května v Olomouci David Koller Band & Bára Poláková, Tata Bojs a další hudebníci. Koncert nazvaný Sbohem, pane ministře se bude konat právě v Muzeu umění, jehož ředitele Michala Soukupa ministr odvolal z funkce.

Koncert se uskuteční v proluce Muzea umění Olomouc. Unikátní prostor, který byl více než půl století pro veřejnost uzavřen, ožije protestem. Podle organizátorů je tento protestní koncert vyjádřením vůle po odvolání ministra z důvodu nekompetence a selhání ve funkci nejvyššího vládního představitele pro oblast kultury. „Politická zvůle, kam oko dohlédne! Když to člověk zažije na vlastní kůži, tak ví, kolik energie se musí na spravedlivý boj použít, aniž by měl záruku, že to dobře dopadne! Podporuji zaměstnance olomouckého Muzea umění! Cítím s Vámi!“ napsala pěvkyně Dagmar Pecková, která bude také jednou účinkujících.

Kromě Dagmar Peckové přijedou podpořit Muzeum umění Olomouc i autory petice www.nekulturniministr.cz z Centra pro současné umění DOX i všechny příznivce kultury Tata Bojs, ASPM Jana Spáleného, David Stypka & Bandjeez, Nylon Jail, David Koller Band & Bára Poláková. Koncert zahájí ředitel DOX Leoš Válka a v jeho průběhu vystoupí s krátkými projevy další známé osobnosti z řad signatářů petice. Vstup na koncert bude zdarma.

Ministr kultury Antonín Staněk odvolal v polovině dubna ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Tomuto kroku předcházel spor o přípravu stavby 600milionového Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). Ministerstvo kultury zdůvodnilo radikální krok selháním při přípravě a řízení projektu a protiprávním jednáním. Konkrétně například tím, že ředitel ignoroval výtky a zjištění ministerských kontrol, neukončil smlouvy s architektonickým studiem DI5, za což podle ministra hrozí českému státu značná škoda v případě soudního sporu.