Padla „temná“ zeď u Vysoké školy polytechnické Jihlava

JIHLAVA – Na ulici Tyršova u VŠPJ už od konce minulého týdne nestojí nechvalně proslulá zeď. Její cihly pamatovaly politické procesy 50. let a 11 popravených. Teď ustoupila stavbě nového moderního výukového centra vysoké školy. Smutné události bude připomínat pietní místo.

Zeď skrývala jihlavskou temnou minulost z dob 50. let minulého století. Během vykonstruovaných politických procesů bylo na tomto místě popraveno 11 lidí. Procesy proběhly i přesto, že jihlavský soud neměl povolení soudit tento typ zločinu a už vůbec neměl povolení k hrdelnímu právu. Přesto se tak stalo. Tyto procesy měly sloužit k vyvolání strachu a jako výstraha pro odpůrce totalitního režimu.

První tři popravení byli z procesu „Veselý, Tuček a Rod“. Následně proběhl v Jihlavě ještě tzv. Babický proces, kde bylo popraveno 8 lidí, z nichž někteří byli zatčeni již před samotným zločinem – střílením v Babicích. Připomínáme, že tento proces použili tvůrci jako volnou předlohu jednoho z dílů 30 případů majora Zemana. Smutnou zajímavostí tohoto procesu byl fakt, že nejmladšímu odsouzenému bylo 20 let a plnoletost byla tehdy až od 21 let – popravili ho tedy protiprávně.

Vysoká škola polytechnická Jihlava v souvislosti s úpravami terénu kolem nově budovaného výukového centra zřídí na tomto místě jako vzpomínku na všechny nespravedlivě odsouzené pietní místo.