Stromy pomáhají čistit ovzduší. Obce by měly plánovat výsadbu už teď

OLOMOUCKÝ KRAJ – Jeden strom za svůj život z atmosféry odebere přibližně jednu tunu oxidu uhličitého. Vhodně umístěná výsadba je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumit výkyvy teploty. Takže čím více, tím lépe. Navíc nyní mohou obce získat grant na podzimní výsadbu.

Habry, lípy, javory či ovocné stromy už zapouštějí své kořeny na 25 místech v různých koutech České republiky, kde na jarní výsadbu přispěla Nadace ČEZ v rámci grantového řízení Stromy přes 2,9 milionů korun. V Olomouckém kraji se chystá výsadba aleje několika druhů stromů v obci Hvozd na Prostějovsku.

Nadace ČEZ zároveň začala přijímat žádosti o finanční podporu na podzimní výsadbu, které mohou města a obce podávat do konce května. Žádat můžou všichni, kterým nebyl schválen nadační příspěvek v letošním prvním kole. Podzimní výsadba zpravidla začíná během října a poslední stromky se sázejí ještě na začátku prosince.

„Doposud bylo podpořeno 400 projektů zaměřených na výsadbu zeleně a obyvatelé měst a obcí zasadili 92 125 stromů a další zeleně. Těší nás, že jim můžeme vycházet vstříc a zároveň tak přispět ke snížení emisí oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.