Chcete pomoci potřebným ve svém regionu? Zapojte se do celonárodní sbírky potravin!

ZLÍNSKÝ KRAJ – Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém můžete pomoci tím nejjednodušším způsobem, a sice darem základních potravin nebo drogerie. Ačkoliv se v předchozích letech pořádala pouze na podzim, letos můžete přispět i na jaře, konkrétně již tuto sobotu osmnáctého května. Vaše dary poputují z nákupního košíku do regionální potravinové banky a odtud k jednotlivým charitativním organizacím, které pomáhají například opuštěným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova nebo lidem s psychickým či fyzickým postižením.

Snažení sbírky není vůbec marné. Jen v loňském roce potravinové banky shromáždily přes čtyři tisíce tun potravin a drogerie, které pomohly stovce tisíc lidí. Do akce se též zapojily tři tisíce dobrovolníků a šest set neziskových organizací.

Jak můžete pomoci?

Přijďte v sobotu od osmi ráno do šesti odpoledne do některého z vybraných obchodů a nakupte nebo darujte již dříve zakoupené zboží. Vítané jsou zvláště trvanlivé potraviny jako těstoviny, rýže, luštěniny, konzervy, dětská výživa, olej nebo cukr i základní a dětská drogerie. Svůj nákup pak vložte do krabic dobrovolníků, kteří budou v obchodě stát označení logem sbírky. Důležité je, aby všechny potraviny měly datum trvanlivosti, nelze tudíž věnovat domácí produkty.

Pokud nestihnete v sobotu přijít, nevadí. Nově můžete nákup uskutečnit i na internetu, například na webových stránkách rohlík.cz nebo itesco.cz. Lhůta pro darování je zde delší, a sice od 10. do 24. května.

Můžete taktéž pomoci jako dobrovolník. Na stránkách sbírky vyplníte formulář a potom se s vámi spojí místní koordinátor, který s vámi dořeší všechny podrobnosti. Náplní práce bude informovat zákazníky o události, přebírat zboží od lidí do připravených beden a připravit jej k odvozu do potravinové banky. Darované potraviny pak zůstanou v pobočce ve vašem kraji, proto pomáháte potřebným především ve svém okolí.