Dnes zná Pilsner Urquell celý svět. Víte ale, jak vzniklo?

PLZEŇ – Náš zlatavý lahodný nápoj. Pijeme ho s chutí a jsme na něj patřičně hrdí. Rádi občas zajdeme na „jedno“ orosené s pěnou. Ale jak vlastně tento věhlasný blahodárný elixír přišel na svět?

První piva se zde začala vařit ihned po založení města v roce 1295. Český král tehdy udělil plzeňským měšťanským domům takzvané právo várečné. To povolovalo držiteli prodávat pivo v jeho vlastním domě a bylo finančně velmi výnosné. Tato piva však měla velmi proměnlivou kvalitu.

Situace došla tak daleko, že v roce 1838 bylo údajně na plzeňské náměstí vylito 36 sudů piva, které bylo uznáno za k pití nevhodné, a dokonce zdraví škodlivé. Snaha o vlastní kvalitní nápoj přivedla plzeňské právovárečníky k nápadu založit nový pivovar a povolat do něj sládka, který by v něm uvařil mok lahodné chuti, a tak do Plzně v roce 1842 dorazil bavorský sládek Josef Groll, který dostal jednoduchý úkol. Uvařit kvalitní a chutné pivo!

Sládek se pustil do díla a 5. října 1842 spatřila světlo světa první várka plzeňského ležáku. Chuti tak výjimečné, že údajně překvapila i samotného Grolla. Zda za tento mimořádně lahodný mok mohla sládkova šikovnost, místní podmínky či souhra náhod, není dnes vůbec důležité. Podstatné je, že položila základ pivu tak chutnému, že tento spodně kvašený plzeňský ležák se velmi brzy začal těšit velké oblibě nejen v Plzni, ale i daleko za hranicemi.

Plzeňské pivo se stalo prototypem nového druhu piva napodobovaným po celém světě. I proto si majitelé Měšťanského pivovaru nechali zapsat ochrannou známku Pilsner Bier, kterou dnes pod názvem Pilsner Urquell zná celý svět.

Zdroj: Město Plzeň